HomeNOVOSTIBIHBIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK WOLFGANG PETRITSCH: “Ustav BiH ne dozvoljava ništa što Dodik...

BIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK WOLFGANG PETRITSCH: “Ustav BiH ne dozvoljava ništa što Dodik pokušava da uradi, Schmidt ima…”

“…važan zadatak. U nedjelju ću se sastati sa Schmidtom u Beču i razgovarat ćemo o svim pitanjima, kao i o ulozi OHR-a u BiH.”

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Wolfgang Petritsch izjavio je da su Dodik, Čović i Izetbegović su prošlost, ali i da “Ustav BiH ne dozvoljava ništa što Dodik pokušava da uradi” te da te njegove najave treba zanemariti.

Za N1 Petritsch je komentarisao i murale ratnim zločincima u Bosni i Hercegovini i regionu te je kazao da je i on širom bivše Jugoslavije vidio takve murale.

“Vidio sam mural ratnog zločinca Praljka u Hrvatskoj, u BiH Mladića i Karadžića, i u Srbiji takođe. Vjerujem da se treba zauzeti regionalni pristup od strane civilnog društva. Možda se sjećate da sam ja uveo koncept odgovornosti u BiH. Morate preuzeti odgovornost, dakle civilno društvo mora, zato što se ova politika u BiH ne uklapa u 21. vijek. Inicijative civilnog društva poput one u Srbiji su vrlo važne i isto to očekujem i u BiH“, komentarisao je.

Dodao je kako smatra da će političari u BiH, poput Dodika kako je istakao, koji ne mogu riješiti probleme, postepeno nestati.

“Takođe, bit će optuženi za masovnu korupciju i bogaćenje i smatram da trebaju postojati inicijative. Moramo raditi za budućnost BiH. Dodik, Čović i Izetbegović su prošlost, oni pripadaju prošlosti BiH“, potcrtao je.

“Vlast Dodika, Čovića i Izetbegovića nije jaka”

Rekao je da jesu i dalje na vlasti, ali da njihova vlast nije jaka.

“Ona je onoliko jaka koliko građani BiH dozvole da bude. Ovdje apelujem na Hrvate, Srbe i Bošnjake da udruže snage, jer šta je tu zapravo problem? U proteklih 25 godina uprkos milijardama ulaganja iz Evrope, nema nikakvog napretka za građane. Još se sjećam 2014. kada su se desili protesti u BiH i tadašnjeg slogana ‘Gladni smo na tri jezika’. Morate vidjeti da napredak dolazi kroz ekonomiju i promjenu mentalnog sklopa“, naglasio je Petritsch.

Za N1 je govorio i o visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu.

“Schmidt ima važan zadatak”

“OHR-u ponestaje potencijala, nema ulogu u odlučivanju o budućnosti BiH. Schmidt ima vrlo važan zadatak u tom smislu, a to je da sa OHR-om dođe do zaključka da se pobrine da uspjesi OHR-a u proteklih 25 godina budu podržani i da se ne dovode u pitanje od strane Dodika i drugih, to je najvažnija stvar. Druga najvažnija stvar je da podrži reforme Izbornog zakona. Tu Schmidt ima važan zadatak. U nedjelju ću se sastati sa Schmidtom u Beču i razgovarat ćemo o svim pitanjima, kao i o ulozi OHR-a u BiH“, istakao je.

Petritsch je rekao i da bonske ovlasti ne mogu BiH pretvoriti u evropsku državu.

“Ljudi koji vjeruju u BiH nekako su se nadali bonskim ovlastima, ali bonske ne mogu pretvoriti BiH u evropsku državu. EU je najvažniji partner, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, koji mogu to ostvariti. Treba se fokusirati na EU i reći im: ‘Slušajte, radite li dovoljno za nas?‘”, rekao je.

Bivši visoki predstavnik u BiH je naveo i da je potrebno raditi na “evropeizaciji građana BiH” te podcrtao važnost stvarne saradnje između naroda u BiH koji misli isto, odnosno kako je rekao, evorpskog naroda u BiH.

Šta će savjetovati Schmidtu na sastanku?

O tome šta će savjetovati Schmidtu kada se sastane sa njim u Beču, Petritsch je rekao kako smatra da Schmidt posmatra situaciju u BiH kao i on. Rekao je i da je situacija u BiH teška jer zadnjih 15 godina nije ostavren napredak te da EU i SAD nisu bili zainteresovani za našu jer su imali svoje probleme.

Petritsch je istakao kako bh. građani moraju shvatiti da se svijet mijenja i da se velika pitanja, poput klimatskih promjena, moraju rješavati.

“Neke balkanske prijestolnice su najzagađeniji gradovi na svijetu. Ovdje možete pronaći zajednički projekat – Beograd, Sarajevo, Skoplje – da da se uradi po pitanju toga jer se radi o zdravlju ljudi. Trebamo se odmaći od etničke definicije politike. Svi trebamo zajedno raditi da bismo ostvarili napredak u ovim pitanjima. Tu je i ekonomski segment“, izjavio je Petritsch.

O najavama Dodika o povlačenju saglasnosti

Za N1 je komentarisao i najave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o povlačenju saglasnoti na sporazume o formiranju Oružanih snaga BiH i VSTV-a, te istakao kako “Ustav BiH ne dozvoljava ništa što Dodik pokušava da uradi”.

“To treba zanemariti i odbaciti. Druga stvar – možete li zamisliti još neku državu koja je ovako mala kao BiH, koja sa 4 miliona stanovnika, sada je spala na 2,5 miliona stanovnika. RS će sama sebe uništiti jer mladi koji odlaze znaju da RS koja je nekad u Dejtonu imala 1,2 miliona stanovnika sada je spala na 800.000. To je ta Dodikova politika koja se nastavlja. I BiH, a posebno RS će se rasplinuti, jednostavno je neće biti na mapi. Sada je hitno da se tamo promijeni politika. Mnogi iz Banjaluke mi kažu ‘nažalost, dodik je još tu’. Oni moraju istupiti. To se odnosi i na Federaciju BiH, zato što je FBiH izgubila previše mladih koji žele da imaju budućnost u BiH ali je ne vide tamo“, naglasio je Petritsch.

“Nemojte slušati Dodika, Čovića i Izetbegovića”

“Nemojte slušati Dodika, Čovića i Izetbegovića. Učinite ono što je važno, da građani uzmu sudbinu u svoje ruke i da preokrenu stvari. Divna je BiH zemlja – to je moj drugi dom“, rekao je.

Komentarisao je i šta Rusija želi u BiH.

“Važno je imati pozitivne odnose s Rusijom i ne protivim se ekonomskom angažmanu Rusije u Srbiji, BiH ili drugdje, ali isto i kao Kinezi, moraju igrati po evropskim pravilima, a ovo je liberalno demokratski kontinent gdje se ekonomija vodi na otvoren i odgovoran način“, istakao je.

Rekao je i da je BiH zelena zemlja, te upitao zašto onda ne iskoristiti taj potencijal kako bi naša zemlja imala klimatski neutralnu i pozitivnu ekonomiju.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments