HomeNOVOSTIBODO WEBER ISKRENO: "Emmanuel Macron blokira proširenje EU balkanskim zemljama"

BODO WEBER ISKRENO: “Emmanuel Macron blokira proširenje EU balkanskim zemljama”

Dodao je da će stav Macrona po pitanju proširenja EU biti izazov i za Vladu Njemačke.

Njemački stručnjak za Zapadni Balkan Bodo Weber okrivio je predsjednika Francuske Emmanuela Macrona zbog zastoja EU u integracijama balkanskih zemalja.

“Postoje ozbiljna neslaganja među državama članicama oko budućnosti proširenja. Francuski predsjednik Macron ozbiljno se protivi daljem proširenju Evropske unije, ali to ne izgovara naglas. On čak utječe na druge zemlje da blokiraju dalje proširenje EU“, rekao je Weber za RTV Dukađini.

Dodao je da će stav Macrona po pitanju proširenja EU biti izazov i za Vladu Njemačke.

“Nova njemačka vlada imat će težak izazov sa Macronom, jer ako se ne postigne dogovor sa Parizom o deblokadi proširenja EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, bit će moratorijum na proširenje do sljedeće godine”, rekao je Weber.

Prema njegovim riječima Macron je kriv što Kosovo nije dobilo liberalizaciju viznog režima, ali i da je Kosovo tokom 2015. i 2016. godine bilo žrtva izbjegličke krize.

Na Samitu EU – Zapadni Balkan održanom u Sloveniji, Evropska unija je još jednom odbila da odredi datum proširenja za zemlje Zapadnog Balkana, ali je u saopćenju izdatom nakon samita navedeno da će do proširenja doći.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments