BORENOVIĆ O DODIKOVIM PRIJETNJAMA RASKIDA BH. KOALICIJE: “Dodik je zamijenio SDA sa “Trojkom’ i nastavlja…”

Predsjednik PDP-a, Branislav Borenović, rekao je da je današnje tzv. negodovanje Dodika i Cvijanović povodom instrukcije ka Misiji BiH pri UN, koja je išla iz njihove vladajuće koalicije, njihovog Savjeta ministara i Ministarstva inostranih poslova pokazatelj već viđene politike koju praktikuju prethodnih godinu dana.

“Od samog početka su u sve upućeni, ko god bio na čelu Ministarstva inostranih poslova, ali Cvijanovićeva kao Dodik nastavlja da se prenemaže u Predsjedništvu BiH i uporno puštaju da se kroz Misiju BiH u NJujorku, kao i Misiju BiH u Briselu, BiH pridružuje deklaracijama, rezolucijama i raznim sankcijama protiv Ruske Federacije, a tobože se snebivaju pred kamerama.

Ako imaju petlje neka zauzmu stav na Predsjedništvu BiH kroz stavljanje tog pitanja na dnevni red, onda upotrijebe mehanizme koje imaju na raspolaganju i prestanu da se lažno predstavljati kao neutralci”, poručio je Borenović, prenosi BN TV.

Govoreći o Dodikovim prijetnjama raskidom BH. koalicije, Borenović kaže da od toga nema ništa:

“To je puka podjela plijena kojeg se neće odreći, Dodik je zamijenio SDA sa ‘Trojkom’ i nastavlja po starom. Radi šta hoće, baci “trojci” njihovu mrvicu privilegija i fotelja i nastavlja sa javnom politikom mrcvarenja, prevara, tenzija i zaustavljanja bilo kojeg napretka. Pogledajmo region, svaki dan stiže nova investicija, danas je u Srbiji Vučić otvorio novi pogon Kontinentala, auto giganta. A ovdje ništa, mućak, samo se raspiruju sukobljavanja, bildaju mišići na geopolitičkim sukobima, dižu nacionalne tenzije… Zarobljeni smo u retrogradnim temama koje najviše prijaju Dodiku i njegovim političkim satelitima iz Republike Srpske, a vidim sada i iz Federacije BiH, dok se ozbiljne zemlje, male ekonomije, mudrom i odgovornom politikom bore i nekako uspijevaju da izbore da izdrže ove globalne poremećaje, sačuvaju stabilnost, životni standard i čak otvore i nova radna mjesta”, istakao je Borenović.

Kao što je najavio nakon pisma upućenom visokom predstavniku za spoljnu i sigurnosnu politiku EU Žozepu Borelju i izvršnoj direktorici Evropske službe za spoljne poslove za Evropu Angelini Ajhorst, Borenović je uputio i poslaničko pitanje predsjedavajućoj Savjeta ministara BiH Borjani Krišto, da li se BiH pridružila sankcijama EU protiv Ruske Federacije i o kojim mjerama se tačno radi.

“Obzirom da sam već devet mjeseci onemogućen da dobijem odgovor od Savjeta ministara po tom pitanju, moja je obaveza i odgovornost da isto pitam i prvu osobu novog saziva Savjeta ministara, gospođu Krišto. Pitanje je jednostavno: da li se BiH pridružila sankcijama EU protiv Ruske Federacije? Zašto se to skriva? Zašto se ne kaže istina?”, rekao je Borenović tokom današnje skupštinske diskusije.

Pitao je i kako je moguće da Borelj javno izjavi da se jedino Srbija nije pridružila sankcijama EU, a da predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović dok je u Briselu ćuti na tu izjavu, a onda “hrabro” demantuje kad se vrati u BiH.

“Mnogo puta smo čuli predsjednika Srbije g. Vučića, koji kaže da Srbija trpi ogromne pritiske zbo nepridruživanja sankcijama, jer je po tom pitanju jedina zemlja Zapadnog Balkana, a zatim imamo jučerašnju izjavu gđe Cvijanović koja je rekla da se BiH nije nikada pridružila nikakvim sankcijama i demantovala sve ovo o čemu su govorili i g. Borrell i predsjednik Srbije i mnogi zvaničnici EU. Tražim pisani i detaljan odgovor predsjedavajuće Savjeta ministara, jer osnovna vrijednost demokratske zemlje mora biti istina i transparentnost u radu institucija. Vrijeme je da zaustavimo ovo mrcvarenje i gledamo pojedince koji u Briselu ćute na izjave g. Borelja, a u Banjaluci ili Sarajevu se busaju i govore da to nije tačno”, kaže Borenović, ističući da BiH ima Misiju pri EU koja je dio zvaničnih izvršnih institucija BiH u kojoj ključnu ulogu u kontinuitetu imaju SNSD i HDZ.

sb

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.