HomeNOVOSTIBIHBORUT PAHOR TVRDI: "Ako je Dodik tražio podršku za stavove sa kojima...

BORUT PAHOR TVRDI: “Ako je Dodik tražio podršku za stavove sa kojima se ja ne slažem…”

“…bez miješanja u bh. politiku – moramo imati jasan stav, ne samo Slovenija, već cijela međunarodna zajednica – tu smo zato da BiH pomognemo

Predsjednik Slovenije Borut Pahor govorio je o političkoj situaciji u BiH, te je tom prilikom istakao kako je za sastanak Milorada Dodika i Janeza Janše saznao putem medija.

Pahor je istakao kako Slovenija pruža ruku BiH i da su spremni da pomognu na različite načine kako bi se država napokon pomakla iz statusa quo.

“Tako bi na političkom kao i na stručnom nivou u saradnji sa bh. vlastima pokušali pronaći rješenja za njihove ključne probleme da bi se BiH mogla pomaći sa mrtve tačke u pregovorima sa EU. Naime, ako napretka u nekom razumnom vremenu neće biti, još će dodatno pojačati one ideje da zajedno nije moguće živjeti, da je od veće koristi da se narodi pridruže svojim matičnim zemljama, da tako kažem. Time bi se otvorilo i pitanje Bošnjaka i njihove političke i ekonomske egzistencije i tako dalje”, kazao je Pahor.

Mišljenja je da se sve ovo može i mora izbjeći jer se ne može sa sigurnošću reći da je to moguće napraviti mirnim putem, te je dodao ako je razgovor Janše i Dodika išao tim pravcem onda se dijalogu niko ne može usprotivi.

“Ali ako je Dodik tražio podršku za stavove sa kojima se ja ne slažem – bez miješanja u bh. politiku – moramo imati jasan stav, ne samo Slovenija, već cijela međunarodna zajednica – tu smo zato da BiH pomognemo, naravno da ostane u okviru teritorijalnih granica i da bude funkcionalna”, poručio je Pahor, prenosi N1.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments