Brojne reakcije: Šta se “krije” iza Orbanovog sastanka sa Dodikom

Ne znamo o čemu su konkretno jučer Milorad Dodik i mađarski premijer Viktor Orban razgovarali iza zatvorenih vrata u jednom privatnom objektu kod Laktaša. Upućeni smatraju da Orbanova posjeta ne dolazi slučajno samo dva dana nakon njegovog, Orbanovog, sastanka s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

S radnog ručka, koji je trajao gotovo dva i po sata, malo je procurilo u javnost, osim Dodikove zahvalnosti Mađarskoj za razumijevanje koje ima prema Republici Srpskoj, te konstacije o odličnoj saradnji. A nakon kalkulacija o prirodi sastanka, u svjetlu aktuelnih dešavanja na političkoj bh.sceni, oglasio se i Dodik, koji je obrazložio da je mađarskom premijeru prenio da nije tačno da Republika Srpska ruši teritorijalni integritet BiH.

“Rekao sam mu veoma jasno da se ovdje radi o značajnom spinu koji govori o tome da nama uporno žele da nametnu priču da mi narušavamo teritorijalni integritet BiH, što mi ne činimo. Ali, svakako, želimo da je vratimo na Ustav. Veoma je važno da imamo nekoga ko će da čuje ono što mi govorimo“, kazao je Dodik nakon sastanka.

Pošto je posjeta prvog čovjeka mađarske Vlade, mnogi ocjenjuju, usputno i neodređeno najavljena, tumači se na različite načine. Dijelom je to zbog toga što je realizovana samo dva dana nakon što se Orban sastao s visokim predstavnikom za BiH Kristijanom Šmitom, gdje se, kako je navedeno, razmatrala situacija u regionu. Tu se, dalje, pretpostavlja da Orban dolazi u ulozi određenog posrednika između dvije strane. U međuvremenu je šef diplomatije Peter Sijarto na svom facebook nalogu objavio da su Mađarskoj potrebni mir, bezbjednost i ekonomski razvoj na Zapadnom Balkanu, zbog čega su i došli da pomognu RS.

“On (Dodik) ima neki svoj plan koji je političko nadmudrivanje s mnogim stranama, pa i sa opozicijom u RS i to je potpuno legitimno. Ali, ja mislim da je javnost i narod RS zaslužio da se ta politika vodi otvoreno i iskreno. A mislim da ovo sve što Dodik radi je neiskreno, to je zatezanje, postavljanje nekih visokih ciljeva za koje on zna da s eneće ispuniti, ali ide u to da bi sebe prikazao kao nekim velikim spasonosnim političarem za RS, što definitivno nije istina“, ističe Jelena Trivić iz PDP-a.

Oni, koji su naklonjeni Dodiku, ocjenjuju da je politika koju sprovodi Orban politika zaštite i očuvanja nacionalnog suvereniteta, što u ovom trenutku odgovara Republici Srpskoj. Ipak, novinarka Gordana Katana kaže da se radi o potpuno nediplomatskom gestu Orbana, upravo zbog toga što se sve odvijalo pod velom tajne, iza zatvorenih vrata.

“Ali ono što jeste vidljivo, koliko ovdje medijska scena u RS čitavu ovu situaciju polarizuje. Pa, onda, na jednoj strani imamo izvještaj koji Javni servis plasira kao da je to nešto jako važno, mada mi ne vidimo šta konkretno. I na drugoj strani, spekulacije koje su išle od nekih drugih medija, kako je Dodik tražio pomoć, odnosno, garanciju Mađarske za novo zaduženje na Bečkoj berzi”, kaže novinarka Gordana Katana.

Posjeta mađarskog premijera privukla je i veliku pažnju onih koji ga smatraju predvodnikom evropskih ekstremnih desničara. Nisu naklonjeni ni slovenačkom premijeru Janezu Janši, kod kojeg je, upravo, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas otputovao.

N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.