BUGAJSKI OTKRIO KOJA SU “TRI RJEŠENJA ZA BIH”: Prvo je integrisana država, drugo je novi RAT uz UČEŠĆE SRBIJE I HRVATSKE i…

U BiH je situacija zategnuta već nekoliko mjeseci, iz Ambasade SAD su jasno poručili članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da pravo na otcjepljenje entiteta Republika Srpska ne daju ni Ustav BiH ni Dejtonski sporazum ocjenjujući njegove pozive retrogradnim, a Bugajski smatra da postoje tri rješenja za Bosnu i Hercegovinu

-Važno je da američki izaslanik bude blisko uključen u kosovski proces jer je EU izgubila svoju polugu u rješavanju balkanskih sporova jer više ne garantuje da će preostalih šest država postati članice. Bez te poluge EU je paralizovana, podijeljena i neefikasna, kaže za “Danas” Januš Bugajski, viši saradnik Fondacije Jamestown iz Washingtona i stručnjak za Balkan, komentarišući prisustvo Gabrijela Escobara u Briselu gdje se razgovaralo o rješenju krize na sjeveru Kosova.

Bugajski smatra da ne može biti trajnog sporazuma između Srbije i Kosova bez međudržavnog priznanja.

-Jedina mogućnost je da Beograd tretira Kosovo kao nezavisnu državu bez formalnog priznanja. Ali to bi značilo da se više ne blokira međunarodno priznanje Kosova ili članstvo u multinacionalnim organizacijama, niti da se povlače potezi kojima se podriva stabilnost i teritorijalni integritet Kosova.

-Ukoliko SPD zaista formira koalicionu vladu u Njemačkoj, a proces bi mogao potrajati nekoliko sedmica, obavezali su se da će se fokusirati na ljudska prava i demokratsko upravljanje. Na Zapadnom Balkanu najveći kršilac demokratskih normi je Srbija predsjednika Vučića. Ako vlada SPD sa riječi pređe na djela, izvršiće pritisak na Beograd da obnovi medijske slobode i nezavisnost sudstva, razotkrije i eliminiše zvaničnu korupciju i promoviše politički pluralizam, ali ima na raspolaganju samo nekoliko alata da bi bila efikasna. Još veći ispit biće njemačka politika prema Rusiji, što će odjeknuti i na Balkanu. SPD je tradicionalno predusretljiva prema Moskvi i velika je sumnja da će se zalagati za demokratiju u Rusiji i za ograničavanje korumpiranih i destabilizujućih ruskih uticaja na Balkanu u kojima je Srbija postala sredstvo Kremlja.

U BiH je situacija zategnuta već nekoliko mjeseci, iz Ambasade SAD su jasno poručili članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da pravo na otcjepljenje entiteta Republika Srpska ne daju ni Ustav BiH ni Dejtonski sporazum ocjenjujući njegove pozive retrogradnim, a Bugajski smatra da postoje tri rješenja za Bosnu i Hercegovinu.

-Prva je integrisana država, u kojoj centralna vlast u Sarajevu ima ovlašćenja i nadležnost nad svim ključnim bezbjednosnim i spoljnopolitičkim odlukama, a gdje se entitetski i kantonalni sistem zamjenjuju funkcionalnim regionalnim i gradskim vladama. Drugo riješenje je potez ka etno-teritorijalnoj podjeli, novi rat uz učešće Srbije i Hrvatske i još jedna međunarodna vojna intervencija koja stvara još jedan sporazum između zaraćenih strana u kojem se neuspjesi Dejtona više ne ponavljaju. Treće „rješenje“ jeste novi rat u kojem Zapad ne uspijeva efikasno da interveniše iz straha od početka rata sa Rusijom i sukoba oko granica, teritorija i državnosti koji okružuju region u doglednoj budućnosti, smatra on.

SB

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.