BURSAĆ GA U DUŠU ZNA: “Dodik je i na mnogo žešće stvari BRZO OMEKŠAVAO!”

Nakon 60 godina od prve konferencije, Beograd je ponovo domaćin Pokreta nesvrstanih zemalja. Pokret danas ima 120 članica i 17 zemalja-posmatrača, među kojima je i Srbija. To što je Beograd ponovo domaćin predstavnicima nesvrstanih zemalja, vlast u ovoj zemlji smatra potvrdom ugleda Srbije u svijetu.

Među učesnicima ovog skupa biće i član Predsjedništva Milorad Dodik, koji bi se prema najavama trebao sastati i sa ruskim šefom diplomacije Segejom Lavrovim. Novinar i kolumnista iz Banjaluke Dragan Bursać, iznio je svoje viđenje ovog događaja:

“Mene živo zanima hoće li gospodin Dodik ovaj put odnijeti Lavrovu portret Josipa Broza Tita pošto je Samit nesvrstanih. Još mi je zanimljivija pozicija Rusije koja je tu valjda promatrač, a nesvrstani su valjda stvoreni da ne budu sa Sjedinjenim Američkim Državama, ni sa tadašnjim Sovjetskim savezom. Kako god mislim da Milorad Dodik mora ojačati veze sa Ruskom Federacijom i Moskovm , prije svega mora gledati šta će biti s njim i njegovom političkom karijerom. To su neke stvari o kojima bi on trebao da razgovara sa Lavrovim, ako uopće do tog susreta dođe, poslije svih ovih afera.“, kaže Bursać.

U svojoj izjavi osvrnuo se i na sve češće spominjanje sankcija od strane SAD-a i EU.

“Sigurno je da će sankcija biti, sigurno je da će one biti ekonomske, i sigurno će uslijediti ako ne krajem, onda početkom iduće godine. Dodik je i na mnogo žešće stvari brzo omekšavao, tako da su to neke stvari koje treba očekivati!” , poručuje Bursać.

SB

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.