HomeNOVOSTIBIHČović: Što se tiče mog brata Bakira, o tome ćemo razgovarati sutra

Čović: Što se tiče mog brata Bakira, o tome ćemo razgovarati sutra

Lider HDZ-a Dragan Čović rekao je nakon današnjeg sastanka delegacija Evropske unije i američke administracije sa političkim liderima da će srpska strana podržati sve ono što se dogovori u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kako je rekao Čović, na sastanku su razgovarali o načelima o kojima su pričali zadnjih godinu i po, odnosno o sporazumu Mostar, o tome šta su realizirali, šta nisu.

“Što se tiče kolege, mog brata Bakira, neću u to ulaziti, o današnjem danu ćemo pričati sutra. Razgovarali smo na onim načelima o sporazumu Mostar. Takođe, jedna od tema bila je i u kojem pravcu će ići hrvatska strana. Ja sam rekao da, što se tiče strane koju ja predstavljam, dovoljno je legitimno predstavljanje Hrvata u Domu naroda i Predsjedništvu“, izjavio je Čović te dodao da o svemu drugom se može razgovarati kasnije.

“Pojasnio sam kako se to može uraditi i procjena je da moramo to primarno unutar Federacije dogovoriti, možda danas, možda večeras, možda sutra. Postoje neki zahtjevi kako unaprijediti neke stvari u Federaciji i ja sam stavio do znanja da je Dom naroda ustavna kategorija i da nešto mijenjati u Domu naroda to znači značajno mijenjati Ustav BiH, kao što nemamo snage brisati entičke odrednice u Ustavu. To je ozbiljan zahtjev. Mislim da u ovim okvirima Ustava treba pronaći rješenja. Predstavnici EU i američke administarcije su kazali: ‘Vi se dogovorite, mi ćemo vas podržati’ i zato sam predložio Izetbegoviću danas i sutra stranačke sastanke i jedno od rješenja bez problema može proći“, izjavio je Čović.

O tome koje je to rješenje, Čović je kazao da postoje dvojaka rješenja, odnosno indirektan izbor za koga je lider HDZ-a rekao da je najjednostavniji, a drugi je dvije izborne jedinice u Federaciji.

“Može se svako kandidirati, nema ograničenja, ni za Sejdića ni Fincija. Da li će biti izabran ili ne, Bože moj“, rekao je.

Kazao je i da će sutra razgovarati s Dodikom i Izetbegovićem.

“Dodik je jamčio da sve što dogovorimo u FBiH, da će srpska strana doći na Parlament i podržati to“, naglasio je.

Rekao je i da je deblokada institucija ključ svega te da će on dati maksimalan doprinos da se dogovore.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments