HomeNOVOSTIBIHCRNADAK O DODIKU: "Misli da je svemoguć, ima podršku međunarodne zajednice, Bosnu...

CRNADAK O DODIKU: “Misli da je svemoguć, ima podršku međunarodne zajednice, Bosnu i Hercegovinu…”

“…dovodi u opasnu situaciju.”

Gost emisije Dobar dan BiH na TV Hayat bio je zastupnik u NSRS-u i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak. Govorio je o trenutnoj situaciji u BiH, kao i prijetnjama Milorada Dodika.

On smatra da iz Sarajeva često dolaze neprihvatljive poruke i likovanje. Međutim, uprkos tome i najave od SNSD-a i njihovih partnera, su potpuno neprihvatljive, jer vode u avanturu i nepoznanicu.

“Dovode BiH u opasnu situaciju za koju niko ne zna kako će završiti i u kom smijeru sve može eskalirati. Za mene kao potpredsjednika PDP-a i narodnog poslanika u skupštini u Banja Luci, ovo ću podvući kao nešto opasno, prije svega po RS. Mislim da su RS su najveći problemi danas jedno katastrofalno ekonomsko stanje, ekstremno visok nivo korupcije, i to su pitanja koja možemo da riješimo u institucijama u RS.

Mislim da ovo sa čim ide Dodik i SNSD, ove priče oko zaustavljanja djelovanja SIPA-e, OSA-e, VSTV-a, Oružanih snaga, UINO… ne mogu nikome ništa dobro donijeti. Zato je moj stav vrlo jasan. Mi smo protiv toga, i pokušat ćemo pojasniti to u javnosti. Mislim da je posljednja sjednica pokazala da je veoma upitna većina koja bi stajala iza prijedloga. Mi imamo činjenicu da je svega 43 zastupnika to podržalo. Mislim da će biti pitanje da li će uopšte postojati većina za ova pitanja koja se najavljuju”, pojašnjava Crnadak.

On dodaje da je veliko pitanje, ako se SNSD zadrži na vlasti, može li Republika Srpska uopšte preživjeti lošu ekonomsku situaciju, bez obzira na inicijative.

“U posljednjih 15 godina RS je sa ogromnim zaduženjem, sa velikom korupcijom, dovedena je na rub egzistencije. Što se tiče same Uprave za indirektno oporezivanje, sama poenta ovoga što Dodik najavljuje nije toliko matematička”, kaže on.

Što se tiče mišljenja ljudi u ovom entitetu i Dodikovih prijetnji otcjepljenjem, Crnadak smatra da tu postoje dvije dimenzije, a prva je veliki podstrek i velika količina goriva u motor SNSD-a dolazi iz Sarajeva.

“Stalno preispitivanje RS, stalno dovođenje u pitanje našeg postojanja i nadležnosti koje RS ima, stalne najave dodatnih ataka na RS, sve to podiže rejting Dodiku i njegovoj politici. Žao mi je što toga mnogi u Sarajevu nisu svjesni. S druge strane, činjenica je da ove najradikalnije ideje ne nailaze na plodno tlo i ja se u okviru aktivnosti i ja se nalazim na terenu i razgovaram sa ljudima. Moram reći da nema podrške u narodu za ove radikalne varijante koje mogu dovesti do tenzija, do rata. Narod to ne želi. Ono što se mora paralelno podvući je da se očekuje da RS bude nedvosmisleno prihvaćena”, govori Crnadak.

Ističe da često sluša priče iz Sarajeva, od najviših funkcionera na vlasti koje su uvijek usmjerene na neku vrstu etiketiranja RS, davanja negativnih konotacija, čak postavljanja pitanja njenih ustavnopravnih nadležnosti. Misli da se to konačno mora zaustaviti.

“Imali smo jednu pomirljivu šetnju kroz Banja Luku gospodina Izetbegovića, čuli smo neke pozitivne poruke, ali to vam dođe jednom u pet godina. Onda se brzo stvari vraćaju na negativne postavke. Gdje nije Republika Srpska, nego RS, gdje su pitanja oko toga da li Republika Srpska ima previše nadležnosti, kako i da li se to moće smanjiti. Ako ništa, podgrijava se ta priča da Republika Srpska sa svojim značajem unutar BiH je privremeno, a vidjećemo kako će se razvijati u budućnosti. Vrlo je važno da se iz Sarajeva čuje da je Republika Srpska realnost, da je tu da ostane, trajna kategorija, i da niko svoju politiku ne zasniva na tome da je osporava i dovodi u pitanje”, kaže Crnadak.

On kaže da svaka od posljednjih sjednica Narodne skupštine ima za cilj da ojača poziciju Dodika i SNSD-a. Njih ne zanima RS, ni nekakvo stvarno oponiranje ustavnog suda, nego samo politička korist koju mogu da stave u svoju funkciju.

“Opozicija je udarila šakom od sto i sve presjekla. U opoziciji nema razumjevanja ni za šta što dolazi od Dodika i SNSD-a. Svaka inicijativa koja dođe od njih će jednostavno odzvanjati u praznoj prostoriji i neće dobivati odgovor. Oni se nikakvog dogovora ne pridržavaju”, smatra Igor Crnadak.

Što se tiče reagiranja međunarodne zajednice na Dodikove opstrukcije, naš gost smatra da trenutno nema niti jedne naznake da će biti bilo kakve reakcije

“Ne vidi se da se tu spremaju ni sankcije ni neke druge mjere. Mislim da se u BiH treba spremati na to da sve političke borbe koje vodimo će se svesti na naše institucije, naše političke partije, na naše borbe. Od stranaca očigledno ne postoji spremnost da djeluju”, ističe on.

On smatra da glavnom tužiocu treba dati vrijeme da se vidi u kojem će smijeru ići njihove aktivnosti.

“Ne treba ih opterećivati unaprijed, niti sa očekivanjima da urade ili ne urade. Vrlo je važno da i ja kao političar pošaljem poruku koja nema obrise bilo kakvoe vrste pritiska. Nemam nikakvih očekivanja osim da rade svoj posao”, veli Crnadak.

Što se tiče dijela izvještaja visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o stanju u BiH, koji je danas objavljen i u kojem je Milorad Dodik spomenut čak 61 put, smatra da to ide u prilog Dodiku, i time se još više duva u njegova krila i čini ga čvršćim i snažnijim u biračkom tijelu.

“Niko iz opozicije ne može biti sretan sa takvim aktivnostima. Jer na sceni imamo Dodika koji je toliko puta spomenut, i sada se na bazi toga predstavlja da je svemoguć, da može da udara šamare Americi i UN i da njemu niko ništa ne može. Od političkog vrha u RS samo kod Dodika je Valentin Inzko dolazio za Đurđevdan na slavu, kao njegov veliki kućni prijatelj. Jedina politička partija iz RS koja nikada nije bila kažnjena od strane međunarodne zajednice, onda vidite da se u suštini ovdje radi o prećutnoj, ali konkretnoj i stabilnoj podršci Dodikovoj politici od međunarodne zajednice koja traje u kontinuitetu godinama, pa sve do današnjeg dana”, kazao je.

Crnadak kao izlaz iz trenutne situacije vidi nastavak aktivnosti u RS, koje idu uzlaznom putanjom.

“Vidi se da se podrška koju je imao SNSD, posebno u Banja Luci, topi. Opozicija raste iz dana u dan. Uvjeren sam da će nakon pobjede u Prijedoru taj proces dobiti na intenzitetu još snažnije. Ovdje je sigurno riješenje promjena vlasti u oktobru iduće godine. Da li će se takva stvar dešavati u FBiH teško je ocijeniti. Za razliku od RS, gdje se referendumska atmosfera itekako osjeti, u FBiH nemate baš tako jasnu situaciju”, rekao je Igor Crnadak.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments