Čubrilović reagirao na odluku Ustavnog suda BiH o šumama: “RS treba da kaže ‘dosta'”

On kaže da bi RS, bez obzira što je sprovodila najveći dio odluka, pa čak i onih koje su bile neustavne, ovaj put trebala da kaže da je dosta i da je došao kraj takvim odlukama, koje se “donose uz podršku jednog dijela stranaca”

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da je odluka Ustavnog suda BiH kojom se “RS-u pokušava osporiti vlasništvo nad šumama” još jedna politička odluka ove sudske instance, te da RS treba da kaže da je takvim odlukama došao kraj.

Čubrilović smatra da se Ustavni sud BiH ne bavi pitanjima za koje je osnovan i što je njegova osnovna obaveza.

– Ustavni sud BiH je donio još jednu političku odluku, koja će unijeti dodatnu zabunu u rješavanje pojedinih pitanja unutar BiH – ocijenio je Čubrilović.

On kaže da bi RS, bez obzira što je sprovodila najveći dio odluka, pa čak i onih koje su bile neustavne, ovaj put trebala da kaže da je dosta i da je došao kraj takvim odlukama, koje se “donose, uz podršku jednog dijela stranaca”.

Komentarišući poziv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika donosiocima odluka u Narodnoj skupštini RS da ponište sve što je izvan Ustava i Dejtonskog sporazuma, Čubrilović je rekao da je nesporno da RS treba nešto da preduzme i da izrazi svoj jasan stav.

– Najvažnije je da se odazovu na poziv iz Rs-a da razgovaraju o svim otvorenim pitanjima. Jedino rješenje je unutrašnji dogovor i nalaženje kompromisa, koje će biti prihvatljivo za sve – rekao je Čubrilović.

On smatra da je to put ka rješavanju postojećih problema.

– Bojim se da jednostrane odluke, ili odluke koje se donose unutar jednog naroda, neće dati rezultate koji trebaju BiH – rekao je Čubrilović.

Ustavni sud BiH utvrdio je da nisu u skladu sa Ustavom BiH pojedine odredbe Zakona o šumama RS i to u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo RS-a.

– S obzirom na to da je na osnovu ranije prakse iz nekoliko odluka, od kojih je vodeća o statusu državne imovine BiH, Sud je zaključio da RS kao entitet u okviru BiH nema ustavnu nadležnost za rješavanje pitanja državne imovine dok se to ne riješi odgovarajućim zakonom na nivou BiH – izjavio je Srni registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan

Face.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.