HomeNOVOSTIDA LI JE OVO KRAJ "STAN NA DAN" BIZNISA? Mnogima se ovo...

DA LI JE OVO KRAJ “STAN NA DAN” BIZNISA? Mnogima se ovo neće svideti, evo koji su novi uslovi za iznajmljivanje

Nova pravila stupaju na snagu u vezi iznajmljivanja stanova putem “Airbnb” platforme.

Više od hiljadu stanova u Njujorku će uskoro biti izbrisano sa platforme “Airbnb” zbog novog zakona koji je stupio na snagu početkom septembra, piše “tportal.hr”. Novi zakon, “Local law 18” predviđa ograničavanje rada “Airbnb” u gradu, ali ne samo to već i potpunu zabranu za mnoge domaćine i goste.

Po novim pravilima, svi domaćini moći će da stave stan na “Airbnb” samo ako žive u tom objektu koji žele da iznajme i ako su prisutni u njemu dok je tu i gost. Broj mogućih gostiju se ograničava na dva.

“Airbnb” i slične platforme će moći da nastave sa radom u Njujorku, ali je zakon toliko strog da se ovo ograničenje vidi kao “de facto” zabrana. Drugim rečima, došao je kraj luksuznim stanovima koji su opremljeni za devojačke i momačke večeri.

Kratkoročno, najam stanova je doneo veću buku i zagađenje, a dobar broj ljudi je isteran iz tog dela grada. Veštiji preduzetnici su izdavali više stanova, čak na stotine.

Nova pravila su “udarac turističkoj ekonomiji Njujorka i hiljadama Njujorčana i malih preduzeća u spoljnim opštinama koji se oslanjaju na iznajmljivanje kuća i dolare za turizam da bi sastavili kraj s krajem“, rekao je izvršni direktor Airbnb-a Teo Jedinski za “Vired”.

“Grad šalje jasnu poruku milionima potencijalnih posetilaca: niste dobrodošli“, dodaje Jedinski. “Promena će učiniti kratkoročno iznajmljivanje mnogo manje privlačnim za mnoge ljude koji dolaze u Njujork jer su hotelske sobe retke i veoma skupe”, rekao je Šon Henesi, profesor na Univerzitetu u Njujorku.

U Njujorku se trenutno nalazi više od 40.000 stanova na platformi “Airbnb”. Većina njih je na Menhetnu, a nestašicu stanova u Njujorku pogoršava novi zakon koji dopušta stanodavcima da zabrane čitave zgrade na platformama za kratkoročni zajam.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments