DENIS ZVIZDIĆ O VANJSKOPOLITIČKIM CILJEVIMA BiH: “NATO i EU integracije nemaju alternativu i sasvim sigurno to nisu azijske integracije”

Ako temu proširimo i na polje ekonomije i razvoja, onda imamo sljedeće podatke: BiH više od 73% svoga izvoza ostvaruje sa zemljama EU, posebno sa Njemačkom, Austrijom, Italijom, Hrvatskom i Slovenijom.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Denis Zvizdić oglasio se na svom Facebook profilu u vezi vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

“Dva najvažnija vanjskopolitička cilja BiH, jasno definirana u Strategiji vanjske politike BiH, u Zakonu o odbrani BiH i brojnim drugim aktima, su EU i NATO integracije.

Slijedom ovih činjenica potpuno je jasno da su, prije svih, SAD i EU, sa fokusom na Njemačku, ključni vanjskopolitički partneri BiH koji imaju moć i utjecaj, svako u svojoj sferi, globalnoj, političkoj, sigurnosnoj ili ekonomskoj, da pomognu BiH u realizaciji strateških ciljeva koji će osigurati dugoročni mir, stabilnost i prosperitet.

Ako temu proširimo i na polje ekonomije i razvoja, onda imamo sljedeće podatke: BiH više od 73% svoga izvoza ostvaruje sa zemljama EU, posebno sa Njemačkom, Austrijom, Italijom, Hrvatskom i Slovenijom.

Istovremeno, jedan od najvećih vanjskotrgovinskih partnera van zemalja EU je Turska.

Dakle, ako imamo u vidu prethodne činjenice, onda je više nego jasno kojim integracijama i savezima trebamo težiti ako želimo graditi BiH kao demokratsku, multietničku i evropsku državu u kojoj će vladati civilizacijske vrijednosti.

To su NATO i EU integracije koje nemaju alternativu. I sasvim sigurno to nisu azijske integracije.

Naravno, ako rukovodstvo SDA ili bilo koje druge stranke, ima prijedloge o promjeni postojećih vanjskopolitičkih ciljeva BiH ili ideje o novoj vanjskopolitičkoj orijentaciji BiH prema “azijskim integracijama”, nema potrebe za uzbunjivanjem javnosti jer su procedure jasne.

Takve ideje i nove zakone i strategije mogu uputiti Predsjedništvu BiH ili Parlamentu BiH na razmatranje i usvajanje.

Unaprijed znamo da takvi prijedlozi neće dobiti podršku u Predsjedništvu ili Parlamentu BiH, jer su u suštini antibosanski, ali eto, mogu pokušati, jer je to izgleda jedini način da se novi “vanjskopolitički stratezi” uvjere u pogubnost i iluzornost ideja koje populistički propagiraju.

https://www.facebook.com/Dr.Zvizdic/posts/598805005407047

SB

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.