HomeNOVOSTIBIHDodik američkoj Ambasadi: Da li je u 638 miliona uračunat i osiromašeni...

Dodik američkoj Ambasadi: Da li je u 638 miliona uračunat i osiromašeni uranij?

Nižu se komentari na odluku Vlade RS da će entitet RS prekinuti odnose i komunikaciju sa ambasadama SAD-a i Velike Britanije u Bosni i Hercegovini. Između ostalog – brojni su se pitali i koliko je novca u ovaj bh. entitet uloženo iz spomenutih zemalja. Danas se po ovom pitanju ponovo oglasio i njegov predsjednik Milorad Dodik (SNSD).

Ambasada SAD-a u BiH potvrdila je kako se procjenjuje da je ova zemlja od 1995. godine u BiH uložila sredstva koja premašuju dvije milijarde dolara, te da je oko jedne trećine tih sredstava (638 miliona) uloženo u entitet RS.

“Ambasada SAD u Sarajevu bi mogla i da sabere štetu načinjenu Republici Srpskoj… Bili bismo im zahvalniji da nisu donirali ni dolar, a da su se politički korektno ponašali u BiH”, napisao je jučer Dodik, a dodatna reakcija nije izostala ni danas.

“Mnoge novinare zanimalo je šta mislim o podacima koje je dala američka ambasada o donacijama u Republici Srpskoj od 1995. do danas. Već sam odgovorio – bolje da nisu dali ni dolar, a da se nisu tako i toliko miješali. Pitam se da li je u onih 638 miliona dolara uračunat i osiromašeni uranijum koji su nam slali sa neba? Da li to računaju kao investiciju u biološko razaranje srpskog naroda?”, upitao je.

Podsjetimo, ovakva reakcija stiže nakon što se sinoć američki državni sekretar Antony Blinken oglasio povodom nedavnih dešavanja u RS, a koja uključuju i izmjenu Krivičnog zakona Republike Srpske kojim se uvodi kriminalizacija klevete i uvrede, najavu zakona o neprofitnim organizacijama, te zakona kojim bi se LGBTQ+ aktivistima zabranio prilazak obrazovnim ustanovama. Blinken je Dodikove poteze uporedio sa “autoritarnim putem” Vladimira Putina.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments