HomeNOVOSTIBIHDodik: Escobar se miješa u unutrašnje stvari u BiH

Dodik: Escobar se miješa u unutrašnje stvari u BiH

Nakon sastanka sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa višim dužnosnikom Ministarstva vanjskih poslova SAD-a zaduženog za izbornu reformu u BiH Matthewom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst, Milorad Dodik je istakao da je tema sastanka bila Izborni zakon i strukturiranje Doma naroda.

Osvrnuo se na izjave Gabriela Escobara, specijalnog izaslanika predsjednika SAD-a za Zapadni Balkana u američkom Kongresu, navodeći da ima i “dobrih stvari koje je rekao”.

“Dobro je što se ne pominje članstvo BiH u NATO, dobro je što Amerikanci kažu da nema Dejtona 2. To je ono što mi sve činimo iz Republike Srpske, da vratimo BiH na ustavni poredak i poštivanje Ustava i da ga je kriminalno rušiti, ali Escobar se miješa u unutrašnje stvari BiH i mislim da je postalo degutantno na koji način se miješaju”, kazao je Dodik.

Dodao je da BiH nije sposobna da se izbori s takvim odnosom prema njoj.

“BiH nema snage da se suprotstavi ovim miješanima, kao što je to uradio Recep Tayyip Erdogan, turski predsjednik kada je rekao da će protjerati 10 ambasadora i kada su se ovi izvinili za svoje ponašanje onda su rekli da mogu ostati, tako to rade prave zemlje, a ne ove zemlje u pokušaju kakva je BiH”, kazao je.

Upitan o odlukama Venecijanske komisije, da ne postoje dvije izborne jedinice u Federaciji BiH, Dodik je rekao samo da je upoznat s tim da je ona 2005. godine rekla da je visoki predstavnik višak.

“Jedino to znam iz Venecijanske komisije”, kratko je prokomentarisao Dodik.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments