HomeNOVOSTIBIHDODIK JUČER BIO U PREDSJEDNIŠTVU BIH, A DANAS PRIČA DRUGO: Nije isto...

DODIK JUČER BIO U PREDSJEDNIŠTVU BIH, A DANAS PRIČA DRUGO: Nije isto doći na sastanak u Sarajevo i u institucije BiH…

On je rekao da je poništavanje Inzkove odluke uslov da se predstavnici RS vrate u odlučivanje u institucijama BiH.

Predsjednik SNSD, Milorad Dodik, izjavio je da je vladajuća koalicija na satanku razgovarala o najvažnijim temama za Srpsku, u svjetlu odluka Ustavnog suda BiH.

Pripremaćemo posebnu sjednicu NSRS u oktobru, kako bismo dali pravni odgovor na nepravno postupanje Ustavnog suda. Preispitaćemo svoje ranije date saglasnosti za fomiranje Oružanih snaga i slično. Republika Srpska je dala saglsnost za formiranje OS BiH. Mi ćemo tu oduku povući i tražiti novi aranžman. Referiraćemo se i na neke odluke poput formiranja Vijeća naroda u RS. Mi ćemo to sve preispitati i odbaciti. Naše postupanje biće prema Dejtonskom sporazumu i uz poštivanje slova Dejtona – rekao je Dodik.

On je rekao da je poništavanje Inzkove odluke uslov da se predstavnici RS vrate u odlučivanje u institucijama BiH. On je rekao da to ne znači odlaske na sastanke u Sarajevu.

– Odluka o privremenom finansiraju je u ineresu RS, da zaštitimo ljude koji tamo rade. Šta god rekli ovi iz opozicije, ja sam se konsultovao sa njima oko te odluke. Nisam dobio Borenovića, nešto je bio nedostupan – kaže Dodik.

Govoreći o aferi „Kiseonik“, Dodik je rekao da treba spriječiti dalje „nametanje njihovih nebuloza“.

– Za nas je tu stavljena tačka. Sve što je eventualno bila propusta u procedurama, treba da bude predmet istražnih organa. Ali, vratimo se na prvi dan kada je rečeno da vlast u Srpskoj truje narod. Ali danas se vidi da su u svakoj laži kratke noge – kaže Dodik.

Predsjednik DEMOS, Nedeljko Čubrilović, poručio je da nakon jučerašnjeg rezultata o kvalitetu kiseonika, javnost u RS treba da bude mirna.

– Nemojmo da dezinformišemo javnost. Svako ima pravo da izražava svoju političku volju, pa i na način da orgaizuje okupljanje – rekao je Čubrilović.

On je naglasio da ostaju na snazi zaključci Naodne skupšine RS, piše Srpskainfo.

Predsjednik US, Nenad Stevandić, rekao je a u RS postoje dva procesa.

– Jedan je naša borba za insitucije Republike Srpske, da se odbranimo od odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika, drugi je izazivanje naših unutrašnjih sukoba u RS. Nevjerovatno je da kolege iz opozicije neće danas da se odazovu na sastanak kod predsjednice Srpske. Srpska će funkcionisati, sve njene institucije. U vezi sa aferom „Kisonik“, Agencija za lijekove BiH imala je na stotine mogućnosi da sama vještači kiseonik i da podnese krivične pijave. Nije to nikada uradila jer je znala da je kiseonik ispravan. Ako ne vjeruju u rezultate analize, neka pošalju svoje inspektore, neka sami urade analizu. Druga je svar uvoz kiseonika, i ako je tu bilo manipuacija, odgovoni treba da odgovaraju. Ovo je najveća sramota u istoriji Republike Srpske – kaže Stevandić.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments