Dodik: Možda će se i odstupiti od evropskog puta

Uprkos suspenziji OHR-a, Zakon o nepokretnoj imovini RS je stupio danas na snagu, saopštavaju iz  Geodetske uprave RS. Odluke Kristijana Šmita vlasti u ovom dijelu BiH smatraju najgrubljim nasrtajem na Dejtonski sporazum. Nacionalna pitanja na Balkanu nisu gotova, a možda će se i odstupiti od evropskog puta, iz Beograda poručuje Milorad Dodik

OHR suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini, Geodetska uprava Republike Srpske saopštava da je isti akt od danas u primjeni.

– …koji je stupio na snagu 28.02. 2023. godine.
– Ustavni sud BiH, nije donio privremnu mjeru kojom bi se zabranila primjena Zakona o nepokretnoj imovoni koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti

Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS nastavlja da obavlja poslove i zadatake u okviru svojih nadležnosti, a u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske koji su na pravnoj snazi.

S pravne strane kažu ništa novo se nije dogodilo, jer Visokog predstavnika Kristijana Šmita političari u RS smatraju nelegitimnim, a odluke OHR-a niti objavljuju, niti će objavljivati u Službenom glasniku RS. Iz Beograda danas Milorad Dodik poručuje da će Republika Srpska donijeti odluku da odstupi i od evropskog puta BiH, ako se nastavi sa blokadama sredstava iz EU.

“On nema pravo da nameće bilo kakve akte RS. Šmit nije visoki predstavnik, a i da jeste, on ne bi imao na to pravo. To je za nas ništavno i pravno potpuno neutemeljeno. Mi ćemo nastaviti da sprovodimo naš Zakon o nepokretnoj imovini. A njegovu pisaniju nemamo nameru da igdje objavljujemo i to ne obavezuje naše nadležne organe“, kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Nije baš lako biti smatran od Zapada za nekoga ko pravi nered, priznaje Dodik na tribini “Srpska se brani i u Srbiji”. Dodaje da je rješenje srpskog nacionalnog pitanja ujedinjenje srpskog naroda, a ponavlja staru tezu da BiH kao država ne postoji bez unutrašnje volje – koje nema. Pita se i kako će izgledati nova podjela svijeta, te da li će se iza debele zavjese moći proviriti. Kritikuje se u Banjaluci i intervencionizam međunarosne zajednice, za koji kažu da:

Predstavljaju kontinuitet pravnog nasilja i održavanje mehanizma političkog aparthejda“, rekao je Nenad Stevandić.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kaže da Ustavni sud godinama, uz pomoć stranih sudija, kreira novu političku realnost, a ne štiti ustavnost i zakonitost. Nigdje u Ustavu ne piše da imovina pripada BiH, niti da se na tom nivou reguliše, dodaje Cvijanovićeva. I drugi političari zabrinuti zbog donešenih odluka:

“To sigurno nije donešeno s ciljem pomirenja unutar BIH, nego dodatno rasplamsavanje ionako uzavrelih strasti. Mislim da takve odluke neće biti održive”, istaknuo je Nedjeljko Čubrilović, predsjednik DEMOS-a.

Daleke 2004 .godine Savjet za implementaciju mira u BiH pozvao je strane da se dogovore oko pitanja imovine. Konsenzusa već dvije decenije nema.

Zakon usvojen u NSRS prije nešto manje od godinu dana, do sada je dva puta osporen od strane OHR-a. Na sedam stranica pisan, nije decidno definisao pravo vlasništva nad imovinom, a ostavljena je mogućnost konačnog rješenja nekim novim zakonskim aktom. Do tada Republika Srpska, Vlada ili drugi organ koji odredi, ima pravo da upravlja imovinom koja je vlasništvo bivše SRBIJE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.