HomeNOVOSTIBIHDodik o mogućim sankcijama: Pa šta, ja ih već živim, nisam bio...

Dodik o mogućim sankcijama: Pa šta, ja ih već živim, nisam bio tamo 10 godina

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u intervjju za Sputnjik Srbije govorio je mogućim sankcijama zemalja Evropske unije, prvenstveno Njemačke i Holandija koje se spominju proteklih sedmica. Kroz smijeh je rekao kako priču o snakcijama i ne doživljava posebno loše jer je već živi s obzirom da ne može putovati u SAD. Odgovorio je i na pitanje da li je scenario koji sada provodi pripremao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ili predsjednikom Rusije Vladimirom Putniom.

U intervjuu Dodik je kazao kako je “ponosan što ima dobre odnose s Vučićem, Putinom, Orbanom i Kinom”, ali i što “može da sarađuje i s ljudima iz Hrvatske i Slovenije”.

“Ne postoji nikakav plan, to su gluposti”
Govoreći o “planu”, kazao je kako ne postoji nikakav plan.

“Kao Putin ima vremena da me zove svaki dan i kaže uradi to i to. (…) To je neistino. Ono što od njih čujem je da poštuju međunarodni sporazum i ustavni poredak BiH i time teritorijalnu cjelovitost. Ja tu ništa ne ugoržavam, ali sam razumio dodatno ono što oni ne žele da čuju, da imamo određena ustavna prava i da ih trebamo upražnjavati. Rusi podžavaju Dejtonski sporazum”, rekao je Dodik.

Za Ameriku je rekao da se “ponaša kao kauboj koji razvaljuje Dejtonski sporazum onako kako njoj odgovara”

“Ivo Andrić je dobro napisao: ‘Kada uđete u BiH, tu logika prestaje’. Ako ja nešto mogu oslabiti Evropu, onda ona i ne postoji kao neka sila. (smijeh) To su sve gluposti”, dodao je.

Izrugivao je Inzkov zakon kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločina i zločinaca. Kazao je kako je Inzko razbio BiH i da ona nikada neće biti kao prije godinu dana.

O sankcijama: “Lijepo je putovati…”
Potom se osvrnuo na moguće sankcije.

“Dok sam bio u Washingtonu… Mislim dok sam još mogao da idem (smijeh). Ja živim sankcije, ovu priču o sankcijama ne doživljavam posebno loše (smijeh). Napisano je da se zabrnajuje američkim zvaničnima da komuniciraju sa mnom pa me čudi kako pričaju Escobar, ambasadori itd. (…) Kao Njemačka će uvesti sankcije Miloradu Dodiku ili Holandija koja gura to što gura. Ne dozvoljava proširenje Zapadnog Balkana. Kao neće moći doći u Njemačku i Holandiju. Pa šta. Nisam bio 10 godina. Išao sam jer su me zvali na sastanke. Mislim lijepo je putovati, ali (smijeh)”, rekao je Dodik.

Kazao je i to kako u SAD-u nema imovine pa mu je nisu mogli ni zamrznuti.

“Vaše sankcije, naše politike – to je naš odgovor. Ja se isprazno osjećam, očajan sam da su ljudi spremni uvesti sankcije, a da ne vide objektivne razloge svega toga”, rekao je Dodik.

Tokom intervjua vrijeđao i visoke predstavnike, ali i Bošnjake, koji su po Ustavu BiH ravnopravna nacionalna grupa, sve vrijeme nazivao muslimanima.

“Volio bih da Putin dođe u RS”
Na kraju je pričao o Putinu. Rekao je da bi volio da on dođe u RS i da će ga to zamoliti, ako bude mogao. Također, kazao je kako mu je s ljudske strane drago što ga zovu njegovim čovjekom, ali da politički mora biti racionalan.

“Zamolio sam ga da dođe kada bude osveštenje rusko-srpskog pravoslavnog hrama, klimuno je glavom. E to moram da potvrdim sada”, rekao je Dodik.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments