HomeNOVOSTIBIHDodik odgovorio Escobaru: Vaše prijetnje više nemaju nikakav značaj

Dodik odgovorio Escobaru: Vaše prijetnje više nemaju nikakav značaj

Dodik se pohvalio da je Escobaru rekao da nema potrebe da mu prijete sankcijama, jer te prijetnje više nemaju nikakav ni smisao, ni značaj.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas sa izaslanikom State Departmenta za zapadni Balkan Gabrielom Escobarom, na njegov zahtjev, saopćeno je iz Dodikovog kabineta.

Dodaje se da su osnovne teme razgovora bile pitanje inicijative “Otvoreni Balkan”, ali i unutrašnja politička pitanja koja se tiču BiH.

Član Predsjedništva BiH rekao je da podržava ideju “Otvorenog Balkana”, ali da u Sarajavu ne postoji dovoljno razumijevanja za tu regionalnu inicijativu koja bi omogućila ekonomski prosperitet regiona”, saopšteno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH.

Što se tiče situacije u BiH, Dodik je prenio Escobaru da je “prošlo vrijeme u kojem će Republika Srpska da trpi intervencionizam međunarodne zajednice, koji je po pravilu bio uperen protiv Republike Srpske i Dejtonskog sporazuma, i da BiH danas nije ona BiH koju je Escobar ostavio prije 20 godina kada je bio službenik u diplomatskim misijama u BiH”.

Član Predsjedništva rekao je Escobaru da nema potrebe da mu prijete sankcijama, jer te prijetnje više nemaju nikakav ni smisao, ni značaj, niti će promijeniti osnovne stavove nosilaca političkih funkcija u Republici Srpskoj, pa ni njegove.

Takođe, Dodik je prenio Escobaru i da za Republiku Srpsku Christian Schmidt nije visoki predstavnik i da aktuelnu krizu u BiH može da riješi “samoorganizovani Savjet za provođenje mira povlačeći tzv. Inzkov zakon zbog kojeg je kriza i nastupila”.

Dodik se nije složio sa tvrdnjom Escobara da je imenovanje visokog predstavnika političko pitanje, jer je njegovo imenovanje regulisano Dejtonskim sporazumom, dakle međunarodnim sporazumom, što je prvorazredno pravno pitanje.

Obrazložnje izaslanika State Departmenta da je Schmidtovo imenovanje političko a ne pravno pitanje samo je dokaz da je Republika Srpska u pravu kada tvrdi da je Schmidt, protivpravno, mimo odredbi sporazuma kojim je ustanovljena institucija visokog poredstavnika, a voljom nekoliko država, poslat u BiH da bude visoki predstavnik, navodi se u saopštenju.

Buka

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments