HomeNOVOSTIBIHDodik: Pravili su masakr od Dejtona, upitno je šta je od njega...

Dodik: Pravili su masakr od Dejtona, upitno je šta je od njega ostalo

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a, održao je konferenciju za medije povodom 26. godišnjice parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma navodeći da se njegovo slovo u Republici Srpskoj poštuje navodeći da mu je taj entitet ostao vjeran i onda kada su drugi pravili masakr od njega.

Dodik je istakao da su Dejtonskom sporazumu prethodili sastanci u Ženevi i New Yorku te da su to ključni elementi koji su doveli do sporazuma koji je kasnije tretiran kao onaj koji je prekinuo sukobe, a nije upostavio ustavno-pravni poredak.

“Svih ovih 26 godina imamo situaciju da se Dejtonski sporazum razgrađivao i devalvirao i veoma je upitno šta je od njega ostalo. Jedino je Repulika Srpska ostala podrška Dejtonskom sporazumu u cjelini i nije odustala od njega i onda kada su drugi provodili duh Dejtona praveći masakr od njega. Danas kao što je i prethodno bilo, BiH je međunarodni protektorat koji s vremena na vrijeme liči na koloniju zapadnih zemalja. Slovu Dejtona nikada nije data mogućnost da zaživi i bude funkcionalan nego se pravila BiH po želji kolonizatora”, naveo je Dodik.

Kako kaže, danas je BiH jedina zemlja kolonija u Evropi.

“Pretvorena u mjesto koje nije dobro za život i razvoj samo zato što su se u posljednjih 26 godina oni koji su se predstavljali kao njeni prijatelji nametali politiku koja nije opstala. Ovo su problemi sistemske prirode i razgradnjom bazičnog balansa postignutog u Dejtonu dovedeno je do debalansa. Nama su nametali BiH i nikada nam nisu objasnili kakvu državu žele. Ni pola muke ne bi bilo da su Bošnjaci ikada objasnili kakvu BiH žele. Mi smo mogli samo da nagađamo. Zbog toga je danas BiH u ozbiljnoj institucionalnoj krizi. Taj debalans je učinio da se danas u najvećoj institucionalnoj krizi zapitamo koliko su moćni stranci koji ovdje toliko dugo rade, a ništa konstruktivno nisu uradili”, istakao je.

Srbi su prihvatili Dejton kako je napisan, nastavlja Dodik dodajući da tome doprinosi činjenica da je danas neradni dan u RS, koji će se prenijeti i na sutra.

“U Federaciji BiH to nije neradni dan niti je ikad bio. Tu pokušaju nametnuti da je neki drugi datum praznik BiH, ali nije niti je ikada potvrđen. U FBiH oni ovaj dan doživljavaju kao skrnavljenje njihovih prava i 26 godina iskrivljene implementacije Dejtona dovodi do toga da je BiH postala zajednica u kojoj je teško opstati. Danas imate situaciju da su dva konstitutivna naroda nezadovoljna (Srbi i Hrvati). Mi iz RS smo upozoravali posljednjih decenija da se treba držati dogovora, a ne nametati rješenja. Danas smo došli tu gdje jesmo nakon svega što je uradio visoki predstavnik na šta nije imao pravo. Taj visoki predstavnik treba ovdje da radi sada ono što su radili njegovi prethodnici i traži da se povinujemo takvom bezakonju”, naglasio je Dodik.

Smatra da bi se na današnji dan trebalo ukazati u kojem smjeru da se ide.

“Treba se vratiti na slovo Dejtonskog sporazuma koji je najbolji balans i ne vidim da u ovom trenutku može biti bolja ponuda BiH. Iz BiH trebaju otići stranci, kolonizatori i da se izbjegne njihovo miješanje u unutrašnjost. Srbi su nezadovoljni i smatraju se prevarenim implementacijom Dejtonskog sporazuma. U svemu tome ušli smo u začarani krug i ono što vidimo na međunarodnoj sceni jeste da je krenula snažna satanizacija Srba. Treba da se prestane s osjećajem kako su stranci vlasnici naših života i kako su oni zaduženi da nam povremeno donose dobro. Moramo se osloboditi kolonijalnog statusa i učiniti sve da u zajedničkom dogovoru napraviti što je muguće. Stranci pokazuju nestabilnost i neodrživost i za 30 godina nisu sposobni bili postići stabilnost. Oni nemaju željenu BiH već samo onu koja ne funkcioniše. Još jedna od prevara jeste da će Amerika uvijek reći da se bori za integraciju u EU, a kada pogledate realnost vidite da zemlje EU neće Zapadni Balkan tu, a nama se i dalje prodaju iluzije. Prijete sankcijama, samo neka to rade, a mi ćemo provoditi svoja prava. RS nema pravo na povlačenje”, mišljenja je Dodik.

Kazao je da od opozicije dolaze glasovi na ovu temu navodeći da je spreman da ih sasluša.

“Imajući u vidu da sam ih nekoliko puta pozivao na razgovore oni su sa sarkazmom to odbijali, ali evo ja sam spreman bilo kada i bilo gdje razgovarati sa njima. Živjela RS, ona nema namjeru da ratuje već da se bori za mir. Ne bih žrtvovao mir ni za RS, samo želimo da nam se vrate nadležnosti”, poručio je Dodik.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments