HomeNOVOSTIPOLITIKADodik: Pripremamo uredbu o hapšenju i deportaciji Schmidta iz Republike Srpske

Dodik: Pripremamo uredbu o hapšenju i deportaciji Schmidta iz Republike Srpske

Pripremamo uredbu o hapšenje i deportaciji Christiana Schmidta iz Republike Srpske, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

“Ako on dođe na neki sastanak u Republici Srpskoj, biće izbačen.” rekao je Dodik.

Istakao je da će policijske stanice imati zadatak.

“Čim saznaju da se Schmidt nalazi u Republici Srpskoj imaće zadatak da organizuju jedinice da ga izbace” naveo je Dodik.

 

Dodik: Schmidt od sljedeće sedmice neće moći ući u RS, eto – neka proba

Visoki predstavnik od sljedeće sedmice neće moći ući u Republiku Srpsku. Otići ću na sud, nećete me zatvoriti i ako me presudite, kazao je u intervjuu za Mrežu na FTV-u entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Od zahtjeva za odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH ne odustaje, na formiranje višeg suda ne pristaje. Dodik je govorio i o odluci Schmidta koja je pogodovala Hrvatima sada, ali koja će, kako je kazao, odsjeći političku glavu Hrvatima u BiH možda već na narednim izborima.

Dodik je odgovarao i na pitanja: Šta je sa njemačkim finansijskim sankcijama, jesu li one stvarne ili lažne, finansijskoj krizi RS-a, ali i da li je težak tri milijarde maraka.

Optužnica
“Vi kažete optuženička klupa ili optužnica – tako apstraktno, zanemarujete njenu suštinu. Optužnica je zato što ja neću da poštujem zakon stranca koji je nametnuo da je kažnjivo ne poštovati njega. To je suština Bosne i Hercegovine”, kazao je na početku razgovora Dodik.

Prema njegovim riječima, to je dokaz da je Bosna i Hercegovina kolonija, a nije spreman da bude, kako kaže, dio kolonijalnih podanika. “Ja mislim da je ovo medvjeđa usluga samoj Bosni i Hercegovini. Niko ne mora da sumnja da će se pružiti snažan otpor jednom takvom nastojanju – da neizabrani stranac dođe i nametne zakon da bi štitio sebe. I da se to smatra reformom i napretkom u Bosni i Hercegovini, a da oni koji brane Bosnu i Hercegovini smatraju da je to dobrodošlo. Negdje postoji apsurd – ili sam ja apsurd, ili je Schmidt apsurd, ili su oni koji brane BiH apsurd. Ja je ne napadam, ja samo pokušavam od nje napraviti uspješnu dogovorenu zajednicu. I ne uspijevam u tome. I postavljam sebi pitanje – zašto da budem tu, ako je to neuspješno“, kazao je za FTV.

Sve je na stolu
Bošnjački političari žele da putem stranaca dođe do mehanizma podređivanja Republike Srpske nekom centralističkom modelu koje zaista nije moguće, smatra Dodik.

“Ja ne kažem da nije legitimno težiti tome da uredite BiH kao građansku, ali ako smatrate da je to legitimno, to ne znači da je za mene prihvatljivo, odnosno kako neke druge ideje nisu legitimne – federalizacija, konfederalizacija, konsocijacija ili da se, pak, mirno raziđemo”.

Ističe da ako pričamo o preuređenju BiH onda je sve na stolu. “Ništa nije isključeno. Ja mislim da oni samo mene hoće da uslikaju na optuženičkoj klupi”.

O odlukama NSRS-a
Na konstataciju da su odlukama koje su donesene u NSRS-u sa prostora tog bh. entiteta protjerani Ustavni sud i visoki predstavnik kaže:

“Interesantno mi je to protjerivanje lažnog visokog predstavnika. Sad ste me inicirali da pomislim da bi možda bilo dobro da mu zabranimo da ulazi u Republiku Srpsku jer dosad to nije bilo. Možda već sutra da razmislimo o tome. Mi nismo ukinuli Ustavni sud, mi smo rekli da ta prevara koja funkcioniše već decenijama, gdje tri strane sudije i dva muslimana čine većinu, godinama donose antiustavne odluke i niko se ne osvrće na to. Javnost u Federaciji aplaudira tome i uvijek je to bilo protiv Republike Srpske i mi možemo da izvedemo čitavu genezu toga. Uz odluke koje je donosi visoki predstavnik i sudije Ustavnog suda, u mnogim situacijama kao recimo oko Suda, Tužilaštvo koje nema ustavnu osnovu, a Ustavni sud po definiciji mora da sudi samo o usaglašenosti zakona sa Ustavom, iako ne piše da nema BiH pravo na pravosuđe – onda ona ne može ni imati pravosuđe. Mi to ne priznajemo. Tražimo da se realizuje ustavna odredba da nakon pet godina može se odlučiti da sudije ne budu stranci”.

Dodik je ponovio da razmišlja da zabrani ulazak Schmidtu, što će, kako kaže, i učiniti. “Više neće dobivati pratnju. Ako saznamo da je ušao bit će izbačen iz Republike Srpske. Od iduće sedmice on neće moći ući u Republiku Srpsku. Eto, neka proba“.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments