HomeNOVOSTIBIHDodik u Beogradu: Republika Srpska ima pravo da formira vojsku

Dodik u Beogradu: Republika Srpska ima pravo da formira vojsku

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, rekao je danas u Beogradu da je politika Republike Srpske striktno poštovanje Ustava BIH.

Dodik je na tribini “Sloboda i samostalnost Republike Srpske” rekao da Republika Srpska nije dozvolila promjenu Ustava, osim u dijelu oko distrika Brčko, što nije bilo sistemskog karaktera, te naglasio da će zvanična Banjaluka insititirati na poštovanju Ustava BIH.

“Naša jedina bezrezervna politika je apsolutno poštovanje Ustava BIH”, rekao je on.

Dodao je da je taj ustav prenio Republici Srpskoj elemente države, teritoriju, narod.

Rekao je da u BIH institucionalna kriza traje skoro 30 godina, te ponovo optužio međunarodnu zajednicu i SAD da su za to odgovorni.

Kritikovao je i EU jer, po njegovom mišljenju, samo ponavlja reciklirane stavove i ideje SAD.

Ponovio je da Republika Srpska ima pravo da formira svoju vojsku i po ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu, kao i da ne priznaje novog visokog predstavnika u BiH, jer, kako je rekao, njegovo imenovanje nije potvrđeno u UN.

Po njegovim riječima, “novi Visoki predstavnik, može da se šepuri po regionu i po Beogradu, ali ga Republika Srpska ne priznaje.”

Tribinu su organizovali informativno-politički portali “Sve o Srpskoj” i “Fakti”, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments