Dodik uzvratio Džaferoviću: On je bošnjački nacionalista s ciljem da izbriše RS

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da Šefik Džaferović pokazuje da je jedan od političkih naturščika ako i dalje vjeruje da je kriza u BiH plod politike bilo kog pojedinca, u ovom slučaju Milorada Dodika, prenose mediji iz RS-a.

“Sjepilo koje pokazuju bošnjački nacionalisti, među kojima je i Džaferović, cijelu BiH je dovelo u slijepu ulicu iako smo godinama i mi i Hrvati upozoravali gdje će završiti devastacija Ustava i uzimanje prava i narodima i entitetima”, izjavio je Dodik.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Džaferovićeva da Dodik treba da se povuče iz politike, jer, kako je rekao, velikosrpska ideološka kuhinja neće proći, Dodik je odgovorio da bi on mogao da uzvrati Džaferoviću riječima da će kriza biti riješena ako se povuče Šefik Džaferović ili Bakir Izetbegović, ali to ne bi bilo tačno.

“Ovo nije pitanje pojedinaca, ovo je pitanje politika koje su 26 godina išle za tim da RS zbrišu s mape. Srbi su teško potpisali Dejtonski mirovni sporazum, ali su ga potpisali jer je RS dobila značajna ovlaštenja. Međutim, zaboravlja se da su Bošnjaci taj isti sporazum potpisali kao privremeno rješenje, nadajući se i čineći sve da im neko da ono što oni misle da im pripada, a nisu dobili u Dejtonu”, dodaje lider SNSD-a.

On je naveo da su to su godinama radili visoki predstavnici i Ustavni sud BiH, ali je tome došao kraj.

“RS je privržena slovu Ustava BiH i boriće se za njega. Ništa više od Ustava BiH, ali i ništa manje. Bošnjački nacionalizam umotan u frazu funkcionalne BiH neće proći i neka ne misle da ne shvatamo kakve planove pokušavaju da realizuju, i to sve po onoj staroj ‘drž’te lopova’ “ zaključio je član Predsjedništva BiH.

Podsjećamo na jutrošnju izjavu Džaferovića:

“Tako veliki stepen destrukcije u njegovom govoru i konkretnim postupcima je nešto što ne treba nikome u BiH. To ne treba ni RS, niti onima za koje Dodik tvrdi da ih predstavlja. Institucije BiH će odgovoriti na ove izazove jer su dužne štiti suverenitet i teritorijalni integritet BiH”, njegove su riječi.

Radiosarajevo

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.