Dodik: Zašto Izetbegović Bošnjacima nije obezbijedio vakcine, nego je to uradio Vučić

U sred pandemije, preko Turković, obezbijedio je urme zbog kojih se cijela FBiH i danas podsmijehuje, kazao je Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je u BiH poražena bilo kakva mogućnost zajedničkog života u postojećem političkom okviru, jer jedan narod i njegovi politički poredstavnici ne razumiju da drugi u BiH ne vide ni prošlost ni sadašnjost ni budućnost kao oni, ne vide susjede kao oni, niti razumiju da pravo na BiH imaju svi jednako.

– Provođenje politike žrtve, po kojoj je neko stalno dužan da ti ispunjava želje, plaća štetu, daje donacije, odlučuje i radi umjesto tebe, je politička infantilnost iz koje sarajevski, uglavnom bošnjački političari nikako da izađu – kazao je Dodik.

Ratoborna retorika

On je za “Srnu” prokomentirao izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić ne treba da šalju vakcine ili žito u BiH, niti da govore lijepe riječi, ali da očekuje da se prestane sa, kako je rekao, progonom branilaca, Dodik je poručio da ni Srbija ni Republika Srpska ništa nisu dužne BiH, ni moralno ni materijalno.

Kazao je da je Republika Srpska zahvalna Srbiji na svemu, posebno na vakcinama koje su nesebično dijelili sa svima nama kada su i građanima Srbije bile potrebne.

– Zašto Izetbegović tada nije rekao Vučiću i Srbiji ne trebaju nam vakcine i zašto je više hiljada ljudi iz FBiH išlo na vakcinaciju u Srbiju? Zašto Izetbegović svom narodu nije obezbijedio vakcine, a, naprimjer, u sred pandemije, preko Turković, obezbijedio je urme zbog kojih se cijela FBiH i danas podsmijehuje? To su pitanja za Izetbegovića, sve drugo je demagogija – rekao je član predsjedništva BiH Dodik.

Dodao je da pominjanjem “navodne ratne štete koju bi Srbija trebalo da plati BiH, Bakir Izetbegović nastavlja sa ratobornom retorikom koja posljednjih desetak dana dobija na intenzitetu – od napada na Srpsku pravoslavnu crkvu, preko stalnih udara na Republiku Srpsku i sve češće na Srbiju”.

Diriguje pravosuđu u BiH

Kazao je i da Izetbegović, koji je navikao da diriguje pravosuđu u BiH, pokušava da spočitava Vučiću ono što sam radi, ne računajući da postoje zemlje u kojima je pravosuđe nezavisno.

– Retorika koju koristi Bakir Izetbegović, u posljednje vrijeme sve češće i oštrije, otvarajući frontove protiv doslovno svih susjeda, i Republike Srpske i Srbije i Hrvatske, a odnedavno i Crne Gore – ne vodi ničemu osim raspadu BiH i izolaciji u kojoj je Izetbegoviću izgleda najkomotnije – zaključio je Dodik.

Srna

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.