HomeNOVOSTIBIHDodikova savjetnica: Razočarana sam rezultatima Samita EU-Zapadni Balkan

Dodikova savjetnica: Razočarana sam rezultatima Samita EU-Zapadni Balkan

Savjetnica člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine za spoljnu politiku Ana Trišić Babić izjavila je da je, najblaže rečeno, razočarana rezultatima Samita EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja kojim je opredjeljenje prema proširenju potvrđeno, ali bez konkretnog preuzimanja obaveze.

“Međutim, to je nešto što se moglo i očekivati. Već duži period EU daje sasvim ambivalentne signale i skoro da je prestala da bude pouzdan partner. Trend nesklonosti ka proširenju nagoviješten je i ranije, ali definitivno je potvrđen na samitima u Sofiji /2018./ i Zagrebu /2020./, a evo i danas”, istakla je Trišić Babić upitana da prokomentariše Samit EU-Zapadni Balkan.

Ona je rekla da treba biti korektan, pa napomenuti da je Evropska komisija, ipak, ostala konstruktivan faktor u pitanju proširenja, ali držanje značajnog broja članica ne ostavlja prostor za optimizam.

“Tako smo danas već zaboravili očekivanja da bi nakon Hrvatske /2013. godine/ barem neke države Zapadnog Balkana mogle biti primljene do 2020. Potom je predsjednik Evropske komisije najavio da u njegovom mandatu /do 2019./ neće biti novog proširenja, ali ni u sljedećem /do 2024./, ali da bi Srbija i Crna Gora ipak mogle biti primljene u onom narednom i to upravo 2025”, istakla je savjetnica člana Predsjedništva.

Ona je dodala da danas svi znaju da toga neće biti ni 2025. ni do kraja tog narednog mandata /do 2029./, a vjerovatno ni do kraja onog koji slijedi.

“Odbijanje nekih članica da 2030. godinu prihvate kao obavezu sasvim je jasno. Čini se da je to danas svima jasno – kako unutar EU, tako i na Zapadnom Balkanu. Jednostavnim jezikom rečeno – imali smo čokoladu /proširenje i perspektivu/ koju su nam uzeli i sad nam daju komadiće od te čokolade”, konstatovala je Trišić Babić.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments