HomeNOVOSTIBIHDRAGAN ČOVIĆ BI DA STAVI TAČKU: "Jasno da gospodin iz SDA želi...

DRAGAN ČOVIĆ BI DA STAVI TAČKU: “Jasno da gospodin iz SDA želi blokirati proces, mislim da ćemo danas to riješiti”

– Naš je cilj do kraja mjeseca da to pokušamo završiti. Zbog toga ne vidim nikakvog razloga da visoki predstavnik treba donositi neke nove odluke oko izbornog zakona – ocijenio je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru kako ne vidi nikakvog razloga da visoki predstavnik treba donositi neke nove odluke oko izbornog zakona, javila je Fena.

Čović smatra kako je visoki predstavnik Christian Schmidt uradio ono što je u jednoj fazi trebao uraditi te da ne misli da on treba na bilo koji način djelovati kad je u pitanju izmjena zakona, odnosno Ustava FBiH.

– Za sve one koji antidaytonski djeluju i blokiraju procese, imao je visoki predstavnik uvijek način kako s tim ljudima izaći na neki način svojim odlukama na kraj. Ali iskreno, ne prizivam ni takve odluke, mi trebamo jednostavno u parlamentarnoj proceduri završiti ovaj posao i staviti tačku na ovo pitanje predsjednika Federacije i tek onda krenuti u izbor mandatara i ministara – kazao je Čović.

Cilj im je, kako kaže, završiti to do kraja mjeseca.

– Naš je cilj do kraja mjeseca da to pokušamo završiti. Zbog toga ne vidim nikakvog razloga da visoki predstavnik treba donositi neke nove odluke oko izbornog zakona – ocijenio je Čović.

 

Kazao je kako se već u zadnja dva dana trebao napraviti dogovor tri predstavnika tri konstitutivna naroda u FBiH da je Lidija Bradara predsjednica Federacije i da ima dva dopredsjednika, dodavši kako je to bio ritual zadnjih 30 godina kada je u pitanju federalna razina vlasti.

– Obzirom da predstavnik bošnjačkog naroda izbjegava sastanke mislim da će oni danas završiti taj posao i duboko vjerujem da će se predstavnik Hrvata Lidija Bradara i predstavnik srpskog naroda u FBiH usuglasiti da je Bradara predsjednica Federacije i da su druga dvojica gospode dopredsjednici te da će to uputiti u adekvatnu proceduru. Odnosno bit će jasno da gospodin ispred SDA želi blokirati proces, što je SDA radio zadnje četiri godine- naglasio je.

Izrazio je nadu da će danas imati jasnu situaciju.

– Nadam se da ćemo danas imati jasnu situaciju s potpisanim dokumentom, a onda je na istitucijama BiH da reaguju. Vjerujem da iz ove sedmice nećemo izaći a da nemamo predsjednicu Federacije i da idemo u dalji prijedlog mandatara, odnosno Vlade Federacije – poručio je Čović.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments