Dragičević: Odbijen mi je azil, vraćam se u Banjaluku

Davor Dragičević kazao je za GERILU kako je istina da se se vraća u Banjaluku do kraja mjeseca. Razlog je, između ostalog, i odbijanje ovdašnjeg suda da mu da politički azil u Austriji. “Tragično i žalosno je to da je i ovo politička odluka, jer je prvi sudija koja je bila zadužena za moj slučaj već bila donijela odluku o odobravanju mog azila, ali je naprasno zamijenjena i evo sada je odluka takva da ostajem bez azila”, kazao je.

“Mojoj bivšoj supruzu Suzani je doskorašnja glavna tužiteljka Tužilaštva BiH rekla da zna da je meni život u BiH ugrožen onog trenutka kada se vratim u državu. Ali ne mogu više, vrijeme je da se ovo završava, da li će to biti MUP ili Tužilaštvo, vidjećemo. Takođe znam da će me odmah uhapsiti po dolasku u BiH, i na to sam spreman. Opet ostavljam grob svog sina, ovaj put u drugoj državi, ali dolazim da se borim za istinu i pravdu“, naglašava Dragičević .

Na pitanje da li je postojala mogućnost da ostane u Austriji, u smislu da se žali na odluku suda ili da dobije običnu, radnu dozvolu, ističe da to nije bila opcija.

“Politički azil ima svoju težinu i značio bi ovom cijelom slučaju ubistva mog sina Davida. Ja nisam otišao u Beč da bih radio na bauštelu ili uživao u nekim milionima, o kojima laži šire mediji bliski zločincima, već da bih spasio zdrav razum. Ali možda ovako i mora biti, da se vratim dole po istinu”, kaže Davor Dragičević.

Što se tiče informacija u slučaju razrješenja Davidovog ubistva, ističe da će i tu uskoro biti promjena…

“Imam informacije da će neki visokopozicionirani funkcioneri MUP RS i akteri ovog zločina uskoro biti uhapšeni, a potom, nadam se, i procesuirani, poput Ilića i Kremenovića. Kostreševiš ima sve dokaze, zna sve informacije, ali ne znam zašto još ćuti”, naveo je Dragičević za GERILU.

“Još ne znam da li ću doći automobilom, a potom vjerovatno uhapšen na granici u Gradišci, ili ću doći avionom u Sarajevo. Vidjećemo, dok završim neku papirologiju još ovdje, najaviću svim medijima kada budem znao tačan datum i mjesto mog povratka u BiH”, kazao je na kraju otac ubijenog Davida Dragičevića.

N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.