Dunović: Nema razloga da ne bude izabrana nova Vlada FBiH

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović danas je na pres-konferenciji uoči sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ izjavio da nema razloga za neizbor novog saziva Vlade Federacije BiH, a da se, nasuprot tome, u javnosti pokušava nametnuti teza da je „država BiH, preko Federacije BiH, nefunkcionalna“.

Dunović je za trogodišnju blokadu institucija u Federaciji BiH optužio Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) rekavši da ta politička stranka otvoreno govori da neće biti izbora (novog) čelnika Federacije BiH dok ne bude izmijenjen Izborni zakon BiH.

“Legitimno predstavljanje naroda nije definisano u političkim sistemu BiH već legitimitet proističe iz izborne volje građana BiH, ali ne po etničkom principu, što je teza koja se odranije protura iz HNS-a”, kazao je Dunović.

On također navodi da je presuda Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića provedena, kao i da se pokušava reći da Hrvati nemaju legitimno izabranog svog predstavnika u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Izborni zakon BiH isti je kakav je bio i u vrijeme kad je član Predsjedništva BiH bio Dragan Čović, ističe Dunović, postavljajući pitanje: “Pa je li tada Zakon bio dobar?”.

On se time obraća političkim snagama koje, po njegovim riječima, izmjenom izbornog zakonodavstva žele osigurati mjesto isključivo za svog člana u tročlanom državnom tijelu te uvijek imati dvije trećine članova u Klubu Hrvata Doma naroda Federalnog parlamenta.

Milan Dunović je uvodničar danas na sesiji „Kruga 99“ o temi „Legitimno predstavljanje naroda delegitimizira demokratsku BiH”.

Smatra da je važno govoriti o navedenim stvarima i stoga što su trenutno veoma aktuelni diplomatska ofanziva iz susjedstva na štetu države Bosne i Hercegovine, kao i slično djelovanje unutar zemlje od nekih političkih subjekata.

N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.