HomeNOVOSTIBIHĐuro Kozar: RS nema pravo na vojsku, OSBiH je tvrd orah i...

Đuro Kozar: RS nema pravo na vojsku, OSBiH je tvrd orah i Dodik to zna

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik nastavlja s provokacijom pod zaštitom zvaničnog Beograda.

Danas je tako ponovo doveo Oružane snage BiH (OSBiH) u pitanje, te izjavio “da RS ima pravo da formira svoju vojsku” i po Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu.

Ko (ne)može ukidati OSBiH
Vojni analitičar Đuro Kozar kaže za Radiosarajevo.ba da su Oružane snage BiH najtvrđi orah u razbijanju BiH.

“To Milorad Dodik vrlo dobro zna. On bi trebao da zna da Narodna skupština RS nije ni osnivala Oružane snage BiH, niti ih može ukinuti. Parlamenti entiteta su samo dali saglasnost 2005. godine nakon što se Komisija za reformu odbrane BiH složila s tim da se ide na formiranje na jedinstvene vojske BiH.

Nakon što su entitetski parlamenti u RS i u FBiH donijeli odluku o ukidanju entitetskih vojski, Parlamentarna skupština BiH je u oba doma donijela Zakon o odbrani i Zakon o služenju u OSBiH. Time su stvorene zajedničke OSBiH. Na isti način kao su formirane, one bi se mogle i ukidati, ali ko bi danas, osim Dodikovog SNSD-a, glasao za to. Ne vjerujem da bi opozicija u RS pristala na to da se ta vojska ukida”, kaže Kozar za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, reforma OSBiH je najbolja reforma u BiH.

“To je osnov za približavanje BiH NATO-u. Dodiku ne odgovara da se BiH uključi u NATO, jer NATO vodi računa o sigurnosti svake članice, kako na unutrašnjem planu, tako i u slučaja napada izvana.

Ako bi jedna zemlja bila napadnuta, kao da je napadnut cijeli Savez. Dodik radi nemoguće stvari. On stvara privid eventualne moći. Ja bih rekao sljedeće, RS ako želi da zadrži status etniteta – onda ga treba spašavati od Dodika samog”, ističe Kozar.

RS nema pravo na vojsku
Prema njegovim riječima, RS ne može imati vojsku.

“U Daytonskom sporazumu jeste kazano da postoje dvije vojske, jer su tada bile dvije entitetske vojske. Ali, Dayton je visokom predstavniku i Parlamentu BiH dao mogućnost da donose odluke koje se usuglašene između entiteta. To je u međuvremenu promijenilo. Dodik se ne može pozivati na ono što je bilo prije 2005. godine, jer su doneseni važeći zakoni koji ne daju pravo RS-u da ima svoju vojsku. Odluku je donio Parlamentu BiH. Ne može RS jednostrano ukinuti OSBiH. Nije ih ni formirala, već država preko Parlamentarne skupštine”, podsjeća Kozar.

Odbrojani mu dani
Govoreći o kulminaciji tenzija u zemlji, ali i regionu, Kozar kaže da će ih uvijek biti.

“Bilo je većih tenzija. Ko bi pokušao da naruši mir i sigurnost, ne bi uspio. Pored Oružanih snaga i policijskih agencija postoje EUFOR i NATO Štab. BiH je sigurna i ne može biti rata. Može biti incidenata, ali rata ne može biti. Dodik ako želi ratni sukob, izaziva rizik da na taj način uništi i sebe i RS. Otvaranjem Daytona postavlja se pitanje RS-a. Kaže ponovo, Dodik izigrava moć, ali mislim da su njemu dani odbojani”, zaključio je Kozar.

Radiosarajevo.ba

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments