HomeNOVOSTIBIHDžaferović podržao ideju o određivanju datuma za pridruživanje EU

Džaferović podržao ideju o određivanju datuma za pridruživanje EU

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović podržao je ideju određivanja vremenskog okvira za pridruživanje Bosne i Hercegovine i drugih država zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Evropska unija trebala bi se proširiti na cijeli zapadni Balkan do kraja desetljeća, prijedlog je nositelja predsjedništva bloka što je naišlo na zaprepaštenje zemlja članica uoči samita na Brdu kraj Kranja “EU i zapadni Balkana” planiran za narednu sedmicu.

Ideju o ubrzanju priključenja zemalja zapadnog Balkana, uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, iznjedrila je Slovenija uoči sastanka čelnika Evropske unije na kojem će se raspravljati o proširenju Unije koju sada čini 27 država, javio je ranije Financial Times.

Kako je kazao Džaferović, uprkos određenim dilemama kada je u pitanju proširenje EU u proteklom periodu, jasno je da u samoj EU sazrijeva svijest o važnosti proširenja.

– Jasno je odavno da zapadni Balkan treba EU, ali unutar EU postaje jasno da i Evropska unija treba zapadni Balkan. Imao sam priliku to vidjeti na Strateškom forumu Bled. Očekujem da ta svijest nastavi sazrijevati i na predstojećem samitu na Brdu kraj Kranja – dodao je Džaferović.

Pitanje proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana prvenstveno je geostrateško pitanje, napomenuo je, a ne administrativno pitanje i tako ga treba i posmatrati.

– Države trebaju naravno da ispune sve uvjete, ali uz jasnu i kredibilnu perspektivu i političku podršku sigurno ćemo biti lakše u stanju da to uradimo – stava je član Predsjedništva BiH.

Izrazio je uvjerenje da bi utvrđivanje vremenskog okvira za pridruženje probudilo optimizam i novu sinergiju, te dalo vjetar u leđa proeuropskim snagama u Bosni i Hercegovini i regionu.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments