HomeNOVOSTIBIHDžaferović se sastao sa zastupnikom u EP-u Dietmarom Koesterom

Džaferović se sastao sa zastupnikom u EP-u Dietmarom Koesterom

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastao se sa zastupnikom grupacije Socijalista i njemačkog SPD-a u Evropskom parlamentu Dietmarom Koesterom.

Razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.

Džaferović je naglasio da vladajuće strukture u RS, na čelu sa Miloradom Dodikom, napadom na državne institucije nasrću na temelje mira u Bosni i Hercegovini.

Kazao je da zakoni koje najavljuje Dodik mogu biti provedeni samo uz protivpravnu primjenu sile, a protivpravna primjena sile protiv državnih institucija predstavlja frontalni udar na mir.

Član Predsjedništva BiH informisao je Koestera o blokadama institucija koje već tri godine, u manjem ili većem intenzitetu, sa raznim povodima, vrše predstavnici entiteta RS, kroz nedolazak ili glasanje protiv svih odluka, čime se nanosi šteta državi i svim građanima.

Istaknuo je i da je blokada praćena unilateralnim nasrtajima na Ured visokog predstavnika, kao jedini ustavni mehanizam za deblokadu institucija.

Posebna pažnja posvećena je aktivnostima i planovima Evropskog parlamenta, a naročito grupe prijatelja Bosne i Hercegovine, u vezi sa stanjem u BiH i regionu Zapadnog Balkana.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments