HomeNOVOSTIPOLITIKAERDOGAN UCENIO BAJDENA - DAJTE NAM F-16 ILI "ĆAO"! Rekao mu "Ako...

ERDOGAN UCENIO BAJDENA – DAJTE NAM F-16 ILI “ĆAO”! Rekao mu “Ako Amerika ispuni svoje obećanje, i mi ćemo ispuniti naše”

Odobravanje članstva Švedske u NATO-u od strane Turske ovisi o uvjetu da im Amerika pristane prodati borbene zrakoplove F-16.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da turski parlament namjerava ispuniti svoju obvezu i službeno odobriti prijem Švedske u NATO. To, međutim, ovisi o tome hoće li američka vlada, na čelu s predsjednikom Joeom Bidenom, dopustiti prodaju zrakoplova F-16 Turskoj.

Nakon posjeta azerbajdžanskoj eksklavi Nakhchivan, Erdogan je izvijestio novinare da su tijekom prošlotjednog sastanka u New Yorku ministar vanjskih poslova Hakan Fidan i američki državni tajnik Antoni Blinken razgovarali o predloženom članstvu Švedske u NATO-u.

Erdogan je izjavio da američka vlada postavlja uvjet za prodaju borbenih zrakoplova F-16 Turskoj, tražeći odobrenje Švedske kao kandidata za NATO. Erdogan je izjavio da će turski parlament ratificirati članstvo Švedske u NATO-u, ako SAD podrže svoj dio sporazuma. U konačnici će turski parlament imati konačnu odluku o prijemu Švedske u NATO.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kritikovao je danas predsednika SAD Džozefa Bajdena. Bajden je smrt 1,5 miliona Jermena od strane snaga Osmanlijskog carstva ponovo okarakterisao kao genocid, na šta je Erdogan odgovorio da je izjava američkog lidera zasnovana na lažima i lažnim informacijama.

U televizijskom obraćanju nakon sastanka vlade, Erdogan je izazvao Bajdena da nauči istoriju u vezi sa Jermenima, insistirao je da takve izjave provociraju neprijateljstvo između turskog i jermenskog naroda i utvrdio da će jermenski narod trpeti najviše od tog licemerja, preneo je AP.

Turska oštro odbacuje da je reč o genocidu, priznajući da su mnogi umrli u to doba, ali insistira na tome da je broj mrtvih preuveličan, da su smrtni slučajevi rezultat građanskih nemira i da su stradali i osmanlijski muslimani. Bajden je, drugu godinu za redom, masakr nad Jermenima u Osmanlijskom carstvu tokom Prvog svetskog rata nazvao genocidom.

“Osmalijske vlasti su 24. aprila 1915. pohapsile jermenske intelektualce i čelnike zajednice u Konstantinopolju (Istanbulu). Time je počeo genocid na Jermenima, jedan od najvećih masovnih zločina u 20. veku”, naveo je američki predsednik juče u saopštenju povodom jermenskog Dan sećanja.

Saopštenje je datom povodom 107. godišnjice, u znak sećanja na 1,5 miliona Jermena koji su deportovani, masakrirani ili odvedeni u smrt u kampanji istrebljenja.

“Obnavljamo naše obećanje da ćemo ostati na oprezu protiv korozivnog uticaja mržnje u svim njegovim oblicima”, naveo je američki predsednik.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments