HomeNOVOSTIBIHEscobar kongresmene SAD-a upozorio na Dodika

Escobar kongresmene SAD-a upozorio na Dodika

Gabriel Escobar, izaslanika State Departmenta za Zapadni Balkan, tokom svjedočenja u Kongresu SAD-a posebno je kritikovao člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za kojeg je kazao da ima “opasnu retoriku”.

Escobar se nakon uvodnog govora u kojem je analizirao situaciju na Kosovu i u Crnoj Gori dotakao stanja u Bosni i Hercegovini.

Podsjetio je kako je politika Sjedinjenih Država prema BiH konzistentna – poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta države.

“Radimo sa Evropskom unijom kako bi omogućili euroatlantsku integraciju Bosne i Hercegovine. Zato su potrebne reforme, posebno izborna i ekonomska reforma. Mi ovdje, kao i Ured visokog predstavnika i EUFOR, smo odlučni u namjeri da osiguramo svjetliju budućnost BiH, a ne da se vraćamo unazad. Dodikovi istupi su opasni, pogotov jer potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum”, poručio je Gabriel Escobar danas u američkom Kongresu.

Escobar je kongresmene upozorio na Rusiju i Kinu koji šire uticaj na Zapadnom Balkanu zaključivši kako “to ne smijemo dopustiti”.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments