HomeNOVOSTIBIHEscobar upozorio Dodika da prijetnje otcjepljenjem vode u izolaciju

Escobar upozorio Dodika da prijetnje otcjepljenjem vode u izolaciju

Specijalni izaslanik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena za Zapadni Balkan Gabriel Escobar upozorio je danas člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera SNSD-a Milorada Dodika da prijetnje otcjepljenjem bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske vode ka izolaciji.

Rečeno je to u postu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH na Twitter nalogu, koji navodi da su Dodik i Escobar razgovarali danas te da mu je on prenio stav SAD-a da su prijetnje otcjepljenjem i vraćanje unatrag reformi postignutih u institucijama na državnom nivou antidejtonske i da građanima Republike Srpske ne nude ništa osim izolacije i ekonomske beznadežnosti.

Escobar je ponovio snažnu predanost SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH kao zemlje u kojoj su i entiteti Republika Srpska i Federacija BiH i Brčko distrikt prosperitetniji i sigurniji kada se lideri bore protiv korupcije, jačaju integritet i transparentnost izbornog procesa i rade na reformama koje donose ekonomski oporavak.

Dodik je posljednjih dana nekoliko puta najavio odcjepljenje i proglašenje nezavisnosti tog bh. entiteta te povlačenje saglasnosti na rad Oružanih snaga BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments