HomeNOVOSTIBIHEUROPSKA UNIJA UPOZORILA LIDERE IZ REPUBLIKE SRPSKE: Moguće negativne posljedice za privredu...

EUROPSKA UNIJA UPOZORILA LIDERE IZ REPUBLIKE SRPSKE: Moguće negativne posljedice za privredu i građane…

Iz Delegacije EU navode da će to “dodatno udaljiti BiH od usklađivanja sa pravnom stečevinom EU”.

“Današnje usvajanje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima u Republici Srpskoj korak je u pravcu ugrožavanja pravne sigurnosti i jedinstvenog ekonomskog prostora u Bosni i Hercegovini sa budućim negativnim posljedicama na privredne subjekte i građane RS-a”, navodi se u pisanoj izjavi delegacije Europske unije u BiH za Radio Slobodna Evropa.

Naime, Narodna Skupština Republike Srpske je ranije usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.

Zakonom je predviđeno osnivanje agencije za lijekove tog entiteta, što nije u skladu s Ustavom BiH. Inače, Ustavom BiH je definirano da entiteti ne mogu preuzimati nadležnosti države ili one nadležnosti koje su u skladu s Ustavom prenesene na državni nivo.

Iz Delegacije EU navode da će to “dodatno udaljiti BiH od usklađivanja sa pravnom stečevinom EU”.

“Pozivamo političke lidere Republike Srpske da odbace djelovanja i retoriku provokacija, uključujući preispitivanje postojanja i funkcionisanja institucija na nivou BiH, te da zajednički rade na prioritetnom prevazilaženju zastoja i vraćanju fokusa na reforme, a što će Bosni i Hercegovini omogućiti napredak na njenom evropskom putu”, saopćeno je.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments