HomeNOVOSTIBIHEuropski parlamentarci pozvali na upotrebu bonskih ovlasti zbog prijetnji miru

Europski parlamentarci pozvali na upotrebu bonskih ovlasti zbog prijetnji miru

Europski parlamentarci su danas uputili pismo visokom predstavniku U BiH Christianu Schmidtu i visokom predstavniku Europske unije Josepu Borrellu, izražavajući “duboku zabrinutost” zbog trenutnih dešavanja u BiH i koracima koji vode ka secesiji entiteta Republika Srpska, a koji, kako su naveli, ugrožavaju mir u cijeloj regiji. Pozvali su na “oštru osudu” i upotrebu bonskih ovlasti.

S dubokom zabrinutošću pratimo posljednju eskalaciju tenzija u Bosni i Hercegovini, a koje se konkretno odnose na nedavne korake ka secesiji Republike Srpske praćene militarizacijom policijskih snaga u entitetu i njihovim vježbama sa vojskom susjedne Srbije, navodi se u pismu kojeg potpisuje grupa od osam europarlamnetaraca.

Upozorili su kako je političku situaciju u BiH u posljednjim godinama, a posebno u proteklim mjesecima, obilježio porast tenzija zbog “neustavnog nelegitimnog pokušaja da se blokiraju sve institucije na državnom nivou,” a blokadu uglavnom vrši član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodali su kako je entitetska Narodna skupština najavila glasanje za narednu sedmicu, koje je “bez presedana, nelegalno i neustavno te krši Dejtonski sporazum,” a koje prijeti da ugrozi stabilnost i mir na cijelom Zapadnom Balkanu, te u konačnosti dovede do oružanog sukoba.

Podsjećamo, Narodna skupština RS je za sljedeću sedmicu najavila glasanje o povlačenju suglasnosti za formiranje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Članovi Europskog parlamenta naglašavaju kako ovo glasanje “nedvosmisleno krši suštinsku zakonsku strukturu na kojoj počiva BiH, uključujući njen Ustav i Dejtonski mirvni psorazum.”

“To je direktna prijetnja miru u Bosni i Hercegovini te Zapadnom Balkanu kao cjelini,” dodaje se u pismu.

Povukli su i paralelu sa događajima iz 1992. godine pred izbijanje rata u Bosni i Hercegovini, dodavši da uzimajući u obzir trenutne političke okolnosti, moguće je da dio populacije “reagira na činjenicu kako ovakvo glasanje ne bi trebalo da se održi i da ne bude prihvaćeno kako u zakonskom tako i u političkom smislu.”

“Ovakvo glasanje bi moglo izazvati previranja.”

Ističu kako se u posljednjim mjesecima i sedmicama riječ “rat” prečesto upotrebljava širom Balkana, u kontekstu Bosne i Hercegovine i Kosova ali i šire, te da sve tenzije imaju “zajednički nazivnik” a to je “Srbija kao pokretač i pristaša takozvanog ‘srpskog svijeta’.”

“Pozivamno OHR i EU da pošalju jaku i po mogućnosti zajedničku poruku i oštro osude glasanje, te da ga proglase nelegalnim. Dalje, vjerujemo i očekujemo da će EU i OHR u narednoj sedmici upotrijebiti sav mogući diplomatski utjecaj, u konačnosti i OHR-ove bonske ovlasti, kako bi urazumili nacionalističke snage u političkom vodstvu RS.”

Istakli su kako se u slučaju glasanja moraju snositi “jasne i čvrrste posljedice.”

“Prema tome pitamo i Visokog predstavnika EU i OHR, koje konkretno mjere, uključujući sankcije i smjene odgovornih, su uzete u obzir kako bi se očuvali teritorijalni integritet BiH i mir u regiji,” poručili su pralamentarci.

Oni su također podvukli značaj misije EUFOR Althea u zemlji čija je dužnost, prema Dejtonskom sporazumu, da očuva teritorijalni integritet BiH.

Pismo potpisuju Tineke Strik EPP, Michael Gahler EPP, Tonino Picula S&D, Hilde Vautmans, Renew, Reinhard Bütikofer, Greens/EFA, Paolo Rangel EPP, Dietmar Köster S&D, i Klemen Grošelj, Renew.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments