Feraget: Muriz je dva puta razgovarao sa Bakirom Izetbegovićem

“Integritet nosilaca pravosudnih funkcija nije jedini problem, ovdje je u pitanju integritet postupaka. U pitanju je osnovni postulat vladavine prava. Imate očigledna ubistva, a još uvijek nemate otvorenu istragu”, kazao je u večerašnjem Pressingu na N1 advokat Ifet Feraget.

Odgovor visokog predstavnika Schmidta na pismo?

“Ja sam generalno jako razočaran pristupom međunarodne zajednice, ali to je jedini način da rješavate probleme. Sinoć sam gledao prvi intervju Schmidta, ja želim da vjerujem da će on nešto napraviti. On je odgovorio da će u vrhu prioriteta biti vladavina prava, ja sam ga detaljno obavijestio o slučajevima Memić i Dragičević za koje bih rekao da su dvije najveće afere u pravosuđu BiH. Veoma sam ga detaljno upoznao i on se zahvalio na tim informacijama i rekao da će to biti u vrhu prioriteta”, poručio je Feraget za N1.

Slučajevi Memić i Dragičević?

“Niti u jednom u oba slučaja mi nemamo otvorenu istragu. Očigledno je da se radi o ubistvima. U situaciji kada postoje osnovi sumnje, Tužilac dobija naredbu da se otvori istraga, zatim se navede zakonski naziv krivičnog djela i koje okolnosti tužilac treba da provjeri”, kazao je Feraget i pojasnio:

“Na samom startu u slučaju Memić inspektor je dao do znanja tužiocu koji je izašao na lice mjesta da ovo nije saobraćajna nesreća. Ljekar koji je operisao Dženana je isto tako rekao Murizu da ovo nisu povrede iz saobraćajne nesreće. Ljekar nikada nije saslušan u kantonalnom tužilaštvu. Tužilac je odgovorio inspektoru: neka sada bude saobraćajna nesreća. 7. marta 2016. godine je Dalida Burzić donijela naredbu o provođenju istrage zbog ubistva. Vrlo je interesantno od sedmog marta 2016., postavlja se pitanje zašto je trebalo više od mjesec dana tužiocu da definiše krivično djelo. Ustavni sud je 23. juna ove godine usvojio moju apelaciju u predmetu Dragičević i to je dovelo i do preuzimanja da tako kažem predmeta od strane Tužilaštva BiH“, ističe u razgovoru Feraget.

“Neka ona kaže ime, ja ću prezime”, rečenica je Muriza Memića. Znate li ime ubice?

“To znači da mi raspolažemo sa dosta informacija koje nam daju za pravo da izvedemo određene zaključke. Također, ne smijemo i nećemo nikada izaći u javnost s tim imenom. Jedno od načela u zakonu je i načelo pretpostsvke nevinosti. Ne mogu da shvatim kako je uopšte moguće u situaciji gdje postoji čitav niz dokaza, Dalida Burzić je pokušala protivzakonito od predsjednika komisije izuzme izvještaj ad hoc tijela. Na dva zahtjeva Ustavnog suda nije dostavila zapisnik o uviđaju, a poznato je da je Ustavni sud odbio moju apelaciju u predmetu Memić. Došli smo u paradoksalnu situaciju, nikad se nije desilo da neko bude optužen za saobraćajnu nesreću koje nema“.

“Kako je moguće da sudac koji sjedi u VSTV-u ne reaguje na ovakve propuste ureda disciplinskog tužioca koji i pored veoma jasnih dokaza ne inicira dokaze. Dalida Burzić je izabrana za sutkinju Suda BiH, to je skandal. Kompletna javnost zna šta se dešava u slučaju Dženan Memić”, smatra Feraget.

Ima li uloge funckionera SDA u ubistvu Dženana Memića i SNSD u slučaju Dragičević?

“SDA je izdala dva javna saopćenja kada je u pitanju slučaj Dženan Memić, prvo 21. jula 2018 nakon što je kantonalni sud 18. jula donio oslobađajuću presudu. Drugo saopćenje smo čuli neki dan u kojem SDA pokušava da ispolitizira slučaj Dženan Memić jer se porodica poziva da se oslanja na istinu. Nemojte izdavati saopćenja i govoriti Tužilaštvima kad koga treba hapsiti i optužiti jer se na taj način miješate u rad pravosuđa“.

Da li ste razgovarali sa Bakirom Izetbegovićem?

“Nisam ja, ali moj klijent Muriz Memić je dva puta razgovarao sa Bakirom Izetbegovićem. On je ubjeđenja da Izetbegović ima dovoljno informacija o ovom slučaju. Ono što je SDA dovelo u kontekst slučaja Dženan Memić je brisanje snimaka sa hotel Kristal koji je u vlasništvu porodice Budnjo. Zašto bi neko brisao snimke hotela Kristal koji ima 16 nadzornih kamera ako nema namjeru da nešto prikrije? Onaj ko je brisao je sam sebe doveo u kontekst događaja, nisam ga ja doveo. Dženan je napadnut 8. februara, zašto se briše 9., 10., 11.? Radi se o namjernim propustima koje imaju za cilj zataškavanje ubistva“, kazao je.

Kako je kazao, obaveza države je da provede potpunu djelotvornu istragu.

“Kada se desi ubistvo, jedna od obaveza države je da provede djelotvornu istragu. Ovdje je veoma važno bilo izuzeti snimke sa nadzora. Inspektori su pregledali snimak, ali nisu imali naredbu. 19. februara su došli sa naredbom, počeli su sa prebacivanjem snimaka na hard disk i došlo je do prekida struje. Nakon toga je nastupio vikend, odmarali su dva dana i 22. februara došli i tada im je saopšteno da je nestanak struje uzrokovao brisanje snimaka. Gašenjem mobitela zbog prazne baterije ili nestankom struje ne dolazi do brisanja snimaka“.

n1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.