GENERALI ARMIJE REPUBLIKE BiH O PROGONU KOJI DOLAZI IZ HRVATSKE: “Riječ je o obavještajnom udaru na naše branitelje, kako bi se…” (VIDEO)

Komadant Ćuskić je kazao da je i on prolazio kroz ono što danas prolaze mnogi generali ARBiH, te je istakao da je takvo stanje rezultat nerada probosanske politike.

Bivši komandant Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Nedžad Ajnadžić, ratni komandant 17. krajiške brigade i zamjenik Sedmog korpusa Armije RBiH Fikret Ćuskić, te ratni komandant 505. viteške brigrade Petog korpusa Armije RBiH Sead Jusić gostovali su na televiziji Hayat povodom vijesti da je Hrvatska pokrenula krivični progon oficira Armije RBiH zbog navodnih ratnih zločina.

Na pitanje, kako komentariše to što se danas bivšim generalima i onima koji su prvi stali u odbranu domovine Bosne i Hercegovine sudi, general Ajnadžić je rekao ovakve stvari nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

“Ja bih više volio da se pojavljuju pravni eksperti i da daju odgovore na ova delikatna pitanja. Želim reći da mi generali iznimno poštujemo pravosudni sistem u BiH, želimo da bude efikasan, ali ne smiju se zanemariti neke evidnetne stvari. Imamo strašne uticaje koji su fabrikovani iz vana, pogotovo iz Zagreba i Beograda. Suština toga jeste ključno pitanje da žele da derogiraju agresiju na našu zemlju. Također, žele revizionizam u ono što se desilo, žele intervencionizam u ono što je bilo stavljeno u događaje 92-95, žele relativizirati stradanja, silovanja, progone. Velika je razlika između nas, službenog Sarajeva i onih koji žele staviti sjenu na sve što smo dobro i patriotski odradili”, rekao je između ostalog Ajnadžić.

Komadant Ćuskić je kazao da je i on prolazio kroz ono što danas prolaze mnogi generali ARBiH, te je istakao da je takvo stanje rezultat nerada probosanske politike.

“Ovo je medijsko – obavještajni udar na naše branitelje, pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora. Bilo je zločina, onaj ko je to činio treba odgovarati. Međutim, ovo je linč na istaknute pripadnike ARBiH. Oni koji se trebaju procesuirati imaju sigurna utočišta u susjedstvu i komšiluku. Bh pravosuđe zadnjih 15 godina učinilo dosta toga, presuđeno 400 ljudi za genocid, progone, ratne zločine i slično. Nemoguće je izjednačiti agresora i žrtvu, presude Međunarodnih sudova to dokazuju, samo mi to ne znamo eksploatisati. Naš Centar za Dokumentaciju nalazi se u Banja Luci i Mostaru i sva dokumenta su u njihovim rukama”, dodao je Ćuskić.

Komandant Jusić se osvrnuo na 5.korpus i suđenje generalu Dudakoviću, te kazao da je bilo teško pretpostaviti 90-ih godina da će se jedan čovjek poput Dudakovića naći pred Sudom. Jusić je između ostalog bio veoma optimističan i rekao kako će general Dudaković, ali i svi ostali pobijediti i u ovom ratu.

“I poslije rata je rat, kako je rekao rahmetli Izet Nanić. Ovo je progon naših generala i mi to tako moramo shvatiti. Agresija se nastavila, nažalost u nepravednom miru, neprijatelji to vješto koriste, što se moglo i pretpostaviti. Moramo raditi više na tome da se istina o agresiji na našu zemlju ne izgubi. Treba podsjećati da se agresija nije desila kao nešto slučajno, agresija je posljedica velikodržavnog projekta. U planu realizacije tog velikodržavnog projekta utkani su genocid, ratni zločini, progoni, silovanja. Njihov alibi je zaštita demokratsakih tekovina zapadnog društva od islamskih fundamentalista. Sada pokušavaju staviti akcenat na građanski rat, izjednačavanje žrtve i agresora. Moraju se planski preduzeti koraci kako do toga ne bi došlo, jer statistika koja je iznesena je alarm za uzbunu”, naglasio je Jusić.
SB

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.