Gratz: Mirnim putem pokušavaju proizvesti promjene koje dovode do podjele zemlje

Kada će se uspostaviti Vlada Federacije Bosne i Hercegovine? Kako komentariše situaciju oko izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije? Koja je uloga DF-a? Da li smatra da će uslijediti reakcija OHR-a? Zašto pravosudni organi ne reaguju kada Dodik negira genocid? Da li je akcija “Klaster” najveća afera u visokom obrazovanju u BiH? Gost Novog dana je Dennis Gratz, zastupnik DF-a u Predstavničkom domu FBiH.

Postoji li većina?

Komentarišući trakavicu u vezi sa izborom predsjednika FBiH, Gratz je kazao da osjeća ono što i većina građana – frustraciju.

“Sa druge strane, sasvim je jasno da je ono što je na početku pogrešno napravljeno proizvodi ovakve posljedice. Mi smo sad u jednoj situaciji u kojoj je neizvjesno hoće li se formirati federalna vlast. Upitno je da li još postoji većina i pod kakvim uslovima da se uopšte dogovara federalna vlast. Nije više na dnevnom redu šta će ta federalna vlast u budućnosti raditi, već upravo ovo čemu svjedočimo”, kazao je.

Pojašnjava da je na početku pogrešno postavljeno samo nametanje izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH na dan izbora.

“Krivica je ovdje sasvim jasna, gospodina (Christiana) Schmidta i Ureda visokog predstavnika. Način na koji je to urađeno, simbolika. Projekcija, obrazlaganja i sve čemu svjedočimo unazad nekoliko mjeseci ukazuju na to da to, ne samo da je bilo asimetrično, ne samo da je bilo antidemokratski, već konkretno ide u korist HDZ-u BiH i na određen način SNSD-u. Pokazuje da mi nemamo jednog neutralnog aktera čiji je mandat da štiti Dejtonski sporazum i da grantuje njegovu provedbu, već upravo suprotno. Pokušavaju se mirnim putem proizvesti promjene koje bi mogle dovesti do podjele zemlje. Jednu tro-etno podjelu, gdje smo svi žrtve toga i sve ćemo osjećati posljedice”, istakao je.

“Trojka učestvuje zarad kile mesa”

Smatra da je najporažavajuće što postoje stranke u FBiH koje učestvuju u svemu tome.

“Trojka učestvuje u svemu tome zarad ‘kile mesa’, neku funkcijicu, neko zadovoljavanje nekih ega, neko obračunavanje sa bivšim strankama. To je takvo jedno rasulo i razočarenje. Ja mislim da je jedno od mogućih rješenja, ako hoćemo već intervenciju, da se ide na promjenu propisa i omogućavanja nekih novih izbora, gdje će građanima biti objašnjena pravila tih izbora”, kazao je.

Gratz se pita šta OHR radi.

“Ja imam utisak da se radi o jednom nestabilnom čovjeku, gospodinu Schmidtu, koji ima svoje repove iz prošlosti i koji je ovdje došao sa nikakvim predispozicijama da obavlja to. Nema ni diplomatski takt, ni osjećaj i razumijevanje građana koji žive ovdje u cijeloj regiji. Ta jedna nadmenost, jedna odrešitost koja je nama neprirodna, jer mi inače reaguje kad god neko dođe pa hoće da nas čizmom, mi reagujemo ‘e nećeš’”, kazao je.

N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.