Hamdija Abdić Tigar: Mi smo trn u oku agresorima, jer smo jedini krivci zbog čega ne postoji Velika Srbija

U emisiji “7 Plus” Hayat TV gostovali su Sabina Hota Ćatović, opunomoćenica u odbrani uhapšeng Edina Vranja. Iz Goražda se uživo uključila premijerka BPK, Aida Obuća, a iz Krajine, nekadašnji komandant 502. viteške brigade 5. Korpusa ARBiH, Hamdija Abdić Tigar.

Posljednjih dana u žiži javnosti je hapšenje boraca ARBiH za navodne z**čine, a jedan od primjera je hapšenje Edina Vranja.

U emisiji smo govorili na temu progona boraca ARBiH od strane Srbije, uprkos potpisanom protokolu tužilaštava naše zemlje i susjedne Srbije.

Opunomoćenica Edina Vranja, Sabina Hota Ćatović kazala je da je u redovnom kontaktu sa Vranjom.

Njegovo zdravstveno stanje je jako dobro, osjeća se dobro. Dodala je da mu je odmah prilikom hapšenja omogućeno sve u skladu sa zakonom. Odmah je imao pravo na poziv advokata, odbio je advokata po službenoj dužnosti, te je odmah obavijestio mene i koleginicu Rešidović.

Proceduralna prava su ispoštovana. Mi smo odmah preuzele proceduralne radnje u našoj zemlji, prema našim institucijama.
Odmah smo stupili u kontakt sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine – kazala je Hota Ćatović.

Ona je između ostalog dodala da je istraga koju je Tužilaštvo naše zemlje provodilo nad Vranjom, okončana, pri čemu je obaviješteno i Tužilaštvo susjedne Srbije. Krivični progon koji je vođen pred Tužilaštvom BiH nema daljeg osnova.

Sam tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine je rekao ako bude novih dokaza da će slučaj ponovo biti otvoren, međutim to se nije desilo – rekla je Hota.

Prva dama Bosansko – podrinjskog kantona, premijerka Aida Obuća, kazala je da Goražde neće prihvatiti izjednačavanje ž*tve i agresora.

Danas smo se mirno okupili u Goraždu kako bi dali podršku, ne samo Edinu Vranju, nego i svim borcima ARBiH, koji su nepravomoćno uhapšeni. Isto tako iskazali smo protest prema vlastima Srbije. 1336 dana, grad Goražde je bilo pod agr3sijom, u okruženju, ubLjeno je preko 2000 civila i odbranili smo se.

Neradom onih koji su trebali raditi svoj posao, dovodi se u pitanje da se izjednači agr3sor i žrIva, mi to u Goraždu nikada nećemo prihvatit – rekla je Obuća.

Komandant 502. viteške brigade, Hamdija Abdić Tigar, kazao je kako je teško gledati hapšenje najboljih sinova ove zemlje.

Nije lako gledati ove scene. I sam sam bio u istoj situaciji. Ljudi koji su branili ovu zemlju su najveća smetnja agr3soru koji je htio da okupira Bosnu i Hercegovinu.

Mi smo trn u oku agr3sorima, jer smo jedini krivci zbog čega ne postoji Velika Srbija.

Nažalost, kad god su na sceni političke nejasnoće, na udaru su patriote Bosne i Hercegovine.

Ovo sada što se radi našim ljudima, 25 godina nakon raIa je zastrašivanje i stvaranje nesigurnosti da nismo nigdje slobodni – rekao je, između ostalog, Abdić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.