HomeNOVOSTIBIHHNS: BiH nije privatni begovat niti nečija babovina

HNS: BiH nije privatni begovat niti nečija babovina

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine danas je u reakciji na izjavu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića poručio kako lider SDA “nastavlja promovirati našu Bosnu i Hercegovinu u svijetu kao amanet i babovinu, kao SDA-ov begovat gdje će, ni manje ni više, on nekome nešto dati”.

Iz HNS-a su istakli kako “u posljednjih mjesec dana vremenskog okvira za postizanje konačnog političkog dogovora u rješavanju svih diskriminacija te svih neustavnih anomalija Izbornog zakona u cilju potvrđivanja europskih vrijednosti, gospodin Izetbegović pomiče (vlastite) granice u javnom i medijskom prostoru”.

“Uz elementarno nepoznavanje povijesti i mitomanske poruke, ratnohušačko isticanje planova o kojima priča kao o nečemu sasvim normalnom, negiranja ratnih zločina i pokolja, on nastavlja promovirati našu Bosnu i Hercegovinu u svijetu kao “amanet i babovinu”, kao SDA-ov begovat gdje će, ni manje ni više, on nekome nešto dati. To je valjda ta državna suverenost i dominacija kako ju promišlja unitaristička bošnjačka politika”, zaključili su dalje u Hrvatskom narodnom saboru Bosne i Hercegovine.

Poručili su da ako su ove Izetbegovićeve poruke pokušaj jačanja pregovaračke pozicije da ucjene nisu nešto što zajedništvo hrvatskog naroda može zastrašiti.

“Ukoliko je ovo predizborni mitomanski skup – samo nastavite lažima obmanjivati vlastiti narod. Gospodine Izetbegoviću, negiranje nečijeg identiteta je kulturocid. Ovakve poruke u jednom višenacionalnom društvu produbljuju podjele i ovo društvo vode u dodatnu nestabilnost”, naveli su iz HNS-a.

Na kraju iz Hrvatskog narodnog sabora BiH su pozvali Bakira Izetbegovića da preuzme odgovornost i prestane “trovati vlastiti narod”.

“To nije put prema bilo kakvom kompromisu. Bosna i Hercegovina nije privatni begovat bilo koga. Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda se ne može nikome davati ili ne, to je ustavna obveza potvrđena u svim presudama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava”, zaključeno je u reakciji HNS-a BiH.

Podsjećamo, u luksemburškom gradu Wiltzu održana je svečana tribina povodom predstojećeg Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na kojoj se prisutnima obratio zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Govoreći o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva, Izetbegović je ponovio da je nužno izmijeniti ovlasti i nadležnosti domova naroda, a da je moguće riješiti i pitanje izbora članova Predsjedništva BiH.

“Ako HDZ ne bude spreman na kompromis, onda neće dobiti ništa”, kazao je Izetbegović.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments