HomeNOVOSTIBIHIGK odgovorio Milanoviću: Računajte na one koji se neće odreći bosanske države

IGK odgovorio Milanoviću: Računajte na one koji se neće odreći bosanske države

Nakon izjave Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske danas je izjavio kako je Bosna i Hercegovina “na ivici sukoba” te je dodao da “oni nemaju hljeba da jedu” te mogu samo “kestenima da se gađaju”.

Nakon brojnih reakcija, stigao je i odgovor Instituta za istraživanje genocida Kanada, a njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

“Uzalud Zorane Milanoviću pokušavate poniziti kontinuitet drzave BiH. Jer od vremena kada se Zemlja Bosna prvi put spominje u djelu ‘De administrando imperio’, bizantskog cara Konstantina Porfirogeneta sredinom X stoljeća, Bosna do danas prolazi kroz različite državne i političke oblike organiziranja vlasti i tome odgovarajuće pravne sisteme.

Bosna ima višestoljetnu tradiciju susretanja i miješanja različitih civilizacija i kultura koje su se sintetizovale u specifičnoj bosanskoj duhovnosti koja se ne može naći kod vas u Hrvatskoj.

Zato vi Bosnu ne razumijete, zato nad Bosnom vršite nasilje. Upravo ta bosanska specifična duhovnost čini BiJ specifičnom i nedjeljivom državom. To joj je pomoglo da preživi do danas.

Trebate znati da je Bosna stoljećima svjedočila da se može u miru živjeti sa različitostima i to vama najviše smeta. Kao što su se patriote u i van Bosne uspjeli suprotstaviti velikohrvatskom rušilačkom Levijatanu, tako će se i dans suprostaviti vama i sličnim vama koji rade protiv jedne evropske države čiji društveni modus je uzela EU za svoju zajedničku egzistenciju.

Zato Milanoviću računajte na one koji se neće odreći svoje bosanske države, njene historije, kulture, tradicije, jezika, njenog suvereniteta, jedintvenog teritorijalnog integriteta, političkog subjektiviteta, državnosti i nezavisnosti. Vaša kontinuirana antibosanska kampanja je osuđena od svih istinskih prijatelja ponosne bosanske države. Bosanski narodi i građani vas zato preziru”, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments