HomeNOVOSTIBIHIGOR STOJANOVIĆ ZA: "Refik Lendo neće dati potpis, blokiraće se imenovanje Vlade...

IGOR STOJANOVIĆ ZA: “Refik Lendo neće dati potpis, blokiraće se imenovanje Vlade FBiH; Na potezu će biti visoki predstavnik koji…”

(…) tvrdi da je otkočio sve procese pri formiranju.

Jučer se, očekivano, Lidija Bradara iz HDZ-a BiH, Igor Stojanović iz SDP-a BiH i Refik Lendo iz SDA, na sastanku za predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH, nisu dogovorili o nasljedniku Marinka Čavare na toj funkciji.

“Dogovorili smo se da se nismo dogovorili”, pokušao je Lendo biti duhovit.

“Nakon izbora nas troje u rukovodstvo FBiH, ustavna obaveza je da između sebe izaberemo predsjednika FBiH. Lendo je izbjegao taj sastanak tri puta i pozvao nas na sastanak u terminu koji je on želio, a to je bilo jučer u 10 sati. Ali sa uslovom da se prije toga dogovore o formiranju vlasti SDP, HDZ i SDA. Predsjednici SDP-a i HDZ-a su odbili sastanak sa Izetbegovićem“, govori za Slobodnu Bosnu Igor Stojanović:

“U petak je rukovodstvo Zastupničkog doma FBiH pozvalo nas troje, tj. rukovodstvo Federacije BiH, da utvrdi dešavanja vezana za izbor Predsjednika FBiH. Obzirom da se nismo dogovorili, Zastupnički dom je zakazao sjednicu za utorak, 28. februara, na kojoj će se birati predsjednik FBiH.“

Nakon toga, predsjednik obavlja konsultacije sa kandidatom za predsjednika Vlade FBiH. Uz saglasnost i potpredsjednika FBiH, predlaže se Zastupničkom domu Vlada FBiH na usvajanje.

“Obzirom da je dogovorena koalicija bez SDA, Lendo neće dati potpis. Samim tim blokiraće se imenovanje Vlade FBiH. Na potezu će biti Visoki predstavnik koji tvrdi da je otkočio sve procese pri formiranju”, kaže Igor Stojanović.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments