INFORMACIJE KOJE SU ŠOKIRALE JAVNOST: Dok je umi*ao, Titovo osoblje popilo je 91 flašu viskija i pojelo sto kilograma svinjetine

U jednom od brojnih dokumenata otkriveno je da su u samo mjesec dana pojeli 18 kilograma budžole, 20 kilograma pršuta, sto kilograma svinjskog mesa, 31 kilogram baby govedine.

Josip Broz Tito um*o je prije 40 godina, a detalji iz njegova života i dalje cure. Fascinantan je interes javnosti za ovog političara oko kojeg se i dalje ‘’lome koplja’’ kada je njegova uloga u pitanju. Nekima je bio frajer bez premca, a za druge običan diktator. U serijalu ‘’Ex Yu crtice’’ rekonstruiramo posljednje dane Josipa Broza.

Tako su relativno nedavno na svjetlo dana izašli potpuno novi dokumenti, ovoga puta pronađeni u podzemnim prostorima Kliničkog centra u Ljubljani. Slovenski mediji objavili su informacije o računima liječenja te luksuzu koje je upražnjavalo Titovo osoblje i osiguranje.

Raskoš

U jednom od brojnih dokumenata otkriveno je da su u samo mjesec dana pojeli 18 kilograma budžole, 20 kilograma pršuta, sto kilograma svinjskog mesa, 31 kilogram baby govedine, 90 kilograma šunke u konzervama i 54 kilograma banana. Na sve to naravno, nakon toliko hrane, ide i fina kapljica, a čini se da je alkohol tih dana, daleke prošlosti, tekao u potocima. Popijena je 91 boca viskija, 20 flaša ruma, 11 boca vodke i 100 litara vina. Ove informacije šokirale su javnost, posebno ako se zna da se Titom bavio sedmeročlani liječnički konzilij, a tek ponekad u pomoć bi došli liječnici iz Rusije i Amerike. Bilo je tu naravno i medicinskog osoblja i pripadnika osiguranja.

Krofne, peciva i torte

Već je poznato kako je Josip Broz posljednja dva mjeseca života bio u induciranoj komi i na infuziji, a osoblje bolnice i pripadnici osiguranja očito su se tješili slatkim. U otkrivenim papirima vidljivo je i da je pojedeno 700 komada torti, 200 rolada, 200 krafni i 150 peciva.
Sav taj raskoš ušao je u konačan račun Titovog liječenja koji je iznosio dva miliona i sto hiljada dinara, a tadašnja SR Slovenija je naredila bolnici da ga plati. Račun je uredno plaćen, a što je bilo dalje, svi jako dobro znamo.

SB

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.