HomeNOVOSTIBIHIZ AMBASADE SAD-a U BiH UPOZORAVAJU: "U izolaciju i ekonomsku propast vode..."

IZ AMBASADE SAD-a U BiH UPOZORAVAJU: “U izolaciju i ekonomsku propast vode…”

“…prijedlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u posljednjih 26 godina.”

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, povodom političke situacije koja plaši građane naše ržave, kazali su za portal “Avaza” da čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Distriktom Brčko.

Na pitanja kako ocjenjuju sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini te koliko građani ove države imaju razloga za zabrinutost, iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD su kazali:

“Ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija. Takve radnje bile bi neustavne i antidejtonske. Dalji razvoj na temeljima mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Distriktu Brčko.

Neodgovorno je od lidera da pokušavaju odvući pažnju građana od problema korupcije koja ih sputava, te da zanemaruju provedbu reformi neophodnih za kreiranje boljih ekonomskih prilika i zdravstvenih ishoda za sve. Nastavit ćemo podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podjela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve.

Prijedlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u posljednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast.

Sjedinjene Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unaprijeđenju funkcionalnosti.”

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments