Samo Provjereno

Internet portal

Iz EU se oglasili o Vučićevom obraćanju

2 min read

Beograd, 23. januara 2023.- Predsednik Srbije Aleksandar Vuèiæ obraæa se gradjanima Srbije. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIÆ/ nr

Evropski šef diplomatije Josep Borrell je pozitivno ocijenio obraćanje presjednika Srbije, Aleksandra Vučića, u ponedeljak 23 januara.

Ova Borellova ocjena je iznijeta u saopštenju koje je izdao njegov kabinet nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

“Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, visoki predstavnik Borrell je ponovio potrebu da se prevaziđe trajno upravljanje krizom, te stoga očekuje konstruktivan angažman na nedavnom prijedlogu EU o normalizaciji odnosa. On (Borrell) je pozitivno ocijenio jučerašnju javnu intervenciju predsjednika Vučića po ovom pitanju”, navodi se u izdatom saopštenju iz Borrellovog kabineta.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se obratio javnosti dan ranije i upozorio da će Srbija biti suočena sa blokadom evropskih integracija i investicija, kao i sveobuhvatnim mjerama u političkom i ekonomskom smislu, ako ne prihvati francusko-njemački plan o dijalogu sa Kosovom.

Predsjednik Srbije se 20. januara susreo sa evropsko-američkim timom diplomata u Beogradu, a nakon razgovora je izjavio da je Srbija spremna da prihvati koncept i da radi na implementaciji evropskog plana.

Isto stajalište je ponovio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji je u Briselu 24. januara imao susrete sa visokim zvaničnicima EU.

Na kraju posjete evropskoj prijestonici Dačić je potvrdio da je Srbija spremna “da radi na osnovama i implementaciji” francusko-njemačkog plana za dijalog Srbije i Kosova.

Takozvani francusko-njemački plan je dokument EU kojeg podržavaju i Sjedinjene Američke Države, a ima za cilj da utvrdi principe procesa normalizacije odnosa između Srbije i Kosova.

Plan je predstavljen stranama u septembru i decembru 2022, a evropska strana se zalaže za postizanje ovog novog dogovora do proljeća ove godine.

N1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com