Izetbegović u Banjaluci: Šutnja OHR-a dodatno ohrabrije secesionističke politike

Bakir Izetbegović, lider SDA danas se obratio javnosti nakon sjednice Predsjedništva SDA u Banjaluci, i prokomentarisao devet zaključaka SDA.

Prvi zaključak, kako je rekao, se odnosi na to kako je BiH prešla dug put stabilizacije i normalizacije stanja u državi. Kazao je da ne možemo biti zadovoljni, ali možemo reći da uživamo mir, i da se standard popravlja.

Remetilačka politika
“Politika SNSD je počela padom Aprilskog paketa i da nije bilo takve politike ovdje bi se bolje živjelo. To je remetilačka politika koja je stalno pravila problem. Imali bi bolji standard i manje bi mladi odlazili”, istaknuo je.

Pozvao je visokog predstavnika da prati događaje, jer, kako je rekao, njegova je obaveza rekacije na ovakva stanja kakva živimo.

“Njegova neodlučnost i šutnja dodatno ohrabrije secesionističke politike i može dovesti do destabilizacije zemlje, ali i regije. Ukoliko OHR ne zaštiti svoje posljednje odluke koje se odnose na zabranu negiranja genocida, Predsjedništvo SDA će zadužiti ovlaštene podnosioce da podnesu apelaciju Ustavnom sudu BiH, u smislu povrede Ustava BiH“, kazao je.

“Podići minimalnu platu”
Istaknuo je da traže od Tužilaštava BiH da u skladu sa svojim nadeležnostima i zakonskom obaveznom reagira na svaki pokušaj nasrtaja na ustavno-pravni poredak BiH, koji se nagovješatava.

“Donijeli smo i zaključak, u odnosu na Federalni parlament, da se požuri sa donošenjem prijedloga zakona i izmjena zakona dopinosa i pratećim zakonima, dakle da se smanje doprinosi kako bi se stvorio prostor za donošenje uredbe od strane Vlade Federacije kojom bi se sa 406 KM minimalna plaća podigla na 700 KM. O ovome se puno priča i krajnje je vrijeme da se to zaista uradi“, naveo je Izetbegović.

Dodao je da su zatražili od Parlamenta Federacije da se donese zakon o dovršetku implementacije Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma na način da izdvoji jedan i po, do dva posto, od kompletnog federalnog budžeta u ovu svrhu, a sve to kako bi pomogli održivi povratak u RS, i kojim bi pomogli manjinski povratak Srba u Federaciju.

Kazao je i da će SDA dati podršku zajedničkom nastupu svih probosanskih stranaka u RS na predstojećim izborima.

N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.