HomeNOVOSTIBIHKabinet Željka Komšića: Krivična prijava zbog formiranja parainstitucija

Kabinet Željka Komšića: Krivična prijava zbog formiranja parainstitucija

Zastupnici Narodne skupštine bh. entiteta RS razmatraju Izvještaj o opskrbi zdravstvenih ustanova kisikom i Prijedlog zakona o Agenciji za lijekove i medicinska sredstva RS po hitnom postupku.

Na kolegiju je dogovoreno da diskutuju po dva zastupnika iz svakog kluba.

Prijedlogom zakona o Agenciji za lijekove RS predviđeno je da taj entitet ima sve dužnosti i nadležnosti Agencije za lijekove BiH, poput izdavanja dozvola za uvoz i promet lijekova, kontrole kvalitete, izdavanja certifikata i slično, prenijeli s mediji.

Zapravo, riječ je o pokušaju uspostave parainstitucija, te razvlašćivanju jedne državne agencije, kao lakmus papir za nastavak udara na ustavno-pravni poredak države.

Pojedini opozicioni zastupnici bili su protiv tog da Prijedlog zakona bude uvršen u dnevni red sjednice i rekli da neće glasati za takav zakon.

Portal Radiosarajevo.ba zatražio je komentar Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na navedene aktivnosti.

“Razmatra se mogućnost podnošenja krivične prijave protiv ministra zdravstva u Vladi RS (Alen Šeranić, op.a.) zbog pokušaja nezakonitog razvlašćivanja državne Agencije za lijekove i formiranja parainstitucije u vidu Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS”, rečeno je portalu Radiosarajevo.ba iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments