Samo Provjereno

Internet portal

Ko je odgovoran za “nesretne” pogibije u Bihaću? Zašto se tragedije sa istim uzrocima ponavljaju?

2 min read

“Pad jednog od stabala u Gradskom parku prije izvjesnog vremena bio je alarm da se ubrzaju aktivnosti preventive u utvrđivanju stanja zdravlja stabala na području općine Bihać, a posebno u aleji Alije Izetbegovića, Žegarskoj aleji i drugim površinama koje se nalaze u gradskoj zoni”, objavljeno je u saopćenju Općine Bihać još prije 10 godina.

Oni su tada kazali kako su pokrenute aktivnosti na utvrđivanju stanja parkova i zdravlja drveća, s obzirom na učestale incidentne situacije, koje su srećom prošle bez značajnije materijalne štete ili ljudskih žrtava. Tokom preliminarne kontrole zdravlja drveća u Gradskom parku utvrđeno je da određen broj stabala ima fizička i biološka oštećenja, zbog čega će Općina zatražiti stručnu ekspertizu stabala na spomenutim lokalitetima.

I to se nekad radilo, stručno, sistemski, ekspertno, danas nakon 10 godina slučajno ili ne, imamo u roku od nešto više od godinu dana dva “nesretna” slučaja sa smrtnim ishodima jer je drvo nekog ubilo u parku, na cesti?

Podsjetimo 01. augusta 2021. godine Žegarskoj aleji poginuo je Bišćanin o Viktor Dellamea (55), dok je jučer Bihać zadesila još jedna tragedija kada je drvo palo na kabinu kamiona na putu i ubilo Miskić Bajru, iza kojeg je ostala supruga i troje djece.

“Nije ovo samo sudbina i Božija volja. Postoje i odgovorne institucije, preduzeća i pojedinci, koji vode, ili bi bar trebali voditi računa o sigurnosti magistralnih puteva, a sigurnost može ugroziti i drvo koje raste pored puta. Sasvim sam siguran da neko prima platu i za to. Vjetar nije bio olujni, a srušio je ogromno drvo, što značui da je drvo bilo trulo i bolesno, pa je tako predstavljalo opasnost.” jedan je od komentara na društvenim mrežama, a neka nadležne institucije razmotre da li postoji nečija odgovornost za ove “nesretne” događaje.

Krajina.ba

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com