HomeNOVOSTIBIHKomandant NATO snaga u Napulju Burke posjetio Kamp Butmir

Komandant NATO snaga u Napulju Burke posjetio Kamp Butmir

Komandant Komande združenih savezničkih snaga u Napulju admiral Robert P. Burke boravio je danas u posjeti Kampu Butmir, kod Sarajeva.

Admirala Burkea dočekali su komandant NATO štaba Sarajevo brigadni general Eric Folkestad i komandant EUFOR-a generalmajor Alexander Platzer. Tokom posjete Burke je još jednom potvrdio predanost NATO-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu stabilne Bosne i Hercegovine.

Osim razgovora o tekućoj saradnji NATO-a i EUFOR-a i zajedničkim aktivnostima na reformi i modernizaciji bh. odbrambenih i sigurnosnih snaga s Folkestadom i Platzerom, Burke se sastao i s američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom, generalpukovnikom Senadom Mašovićem, načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, generalmajorom Ivicom Jerkićem, zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije, i generalmajorom Gojkom Kneževićem, zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za resurse.

“Stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana je važna za NATO i za mir i stabilnost u Evropi. NATO štab Sarajevo opredijeljen je za nastavak praktične saradnje s Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. NATO, također, nastavlja podržavati euroatlantska reformska nastojanja – na dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine“, rekao je Burke.

Admiral Burke je na čelu komande u kojoj je zastupljeno 30 država članica NATO-a i koja je odgovorna za planiranje, pripremu i izvođenje vojnih operacija u cijelom području odgovornosti vrhovnog komandanta Savezničkih snaga u Evropi. Komanda nadgleda tri misije na Zapadnom Balkanu: Snage na Kosovu (KFOR), NATO štab Sarajevo i NATO vojnu kancelariju za vezu u Beogradu.

“Vojni i civilni zvaničnici NATO-a ovdje blisko sarađuju sa svim segmentima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. Mi jedni druge izvrsno poznajemo i nastavit ćemo podržavati vlasti u implementaciji prijeko potrebnih reformi u svim područjima života: unapređenju sigurnosti, jačanju demokratije i većem prosperitetu za sve u BiH. Zajednički rad je nešto što nam svima donosi boljitak, čini nas boljim, jačim i spremnijim za suočavanje sa sigurnosnim izazovima današnjice koji se neprekidno mijenjaju i usložnjavaju. U našem zajedničkom euroatlantskom regionu suočavamo se s istim sigurnosnim izazovima, a dijalog i saradnja su važni kako bismo se njima bavili na efikasan način“, istakao je admiral Burke.

Brigadni general Folkestad je rekao da mu je bila čast pozdraviti admirala Burkea u BiH i s njim iscrpnije porazgovarati o radu njegovog tima na podršci reformama i u cilju boljeg živote svih u BiH.

“Naš bliski odnos s EUFOR-om, a što smo pokazali admiralu Burkeu u našim današnjim diskusijama, kao i tokom redovnih zajedničkih brifinga, naglašava odvojenu, ali komplementarnu prirodu naših misija. Zajedno stvaramo sigurno i stabilno okruženje i okvir da podržimo reforme koje donose neposredne prednosti pripadnicima i pripadnicama Oružanih snaga BiH, ali i svakom građaninu BiH i regiona. Bila mi je čast okupiti ovako visoke predstavnike sa svih strana, koji su svi predani ostvarenju reformi, stabilnosti i napretka u BiH“, poručio je Folkestad. ​​​​​​​

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments