HomeNOVOSTIBIHKomšić hrabrio studente: BiH je preživjela i mnogo veće krize

Komšić hrabrio studente: BiH je preživjela i mnogo veće krize

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić održao je danas predavanja studentima i profesorima Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology o temi “Bosna i Hercegovina: Kako dalje?”.

Komšić je govorio o aktuelnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, o unutrašnjoj i vanjskoj politici, o djelovanju svjetskih sila – zemalja Evropske unije, Velike Britanije, Rusije, SAD-a, Kine i Turske – na prostoru Zapadnog Balkana, te o Bosni i Hercegovini u periodu od raspada bivše Jugoslavije do danas.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, naglasio je da je Bosna i Hercegovina ‘most’ između Istoka i Zapada, gdje se isprepliću geopolitički i geostrateški interesi pomenutih zemalja. Istakao je da prema našoj zemlji trenutno postoji određen odnos velikih sila kao što su Sjedinjene Američke Države, Rusija, EU ili Kina koji nastoje ostvariti njihove interese na različite načine.

Govoreci o 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske Komisije, čija je implementacija primarna kako bi BiH dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, Komšić je naglasio da reforma izbornog procesa treba biti ispunjena tako da svaki građanin ima jednaka prava na cijeloj teritoriji BiH. To podrazumijeva implementaciju svih pet presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Komšić je ohrabrio studente ovog Univerziteta naglasivši da je BiH preživjela i mnogo veće krize nego što je trenutna i da perspektiva za napredak ovdje itekako postoji. Kazao je, između ostalog, da svaki čovjek cijeli život prolazi kroz proces socijalizacije i da je obrazovanje ključ za kvalitetan uspjeh, te da ne treba odustajati od svojih ciljeva i biti podložan djelovanju secesionisticke retorike i jeziku mržnje u javnim prostoru.

Predsjednik Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology Ejup Ganić i rektor ovog Univerziteta Vjekoslav Domljan, izrazili su veliku zahvalnost predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću na ovom veoma značajnom predavanju.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments